The Big Boss (1971)

En Lee att förglömma

1 russin

Att Bruce Lees karriär tog slut så snabbt som den gjorde är förstås en tragedi. Men en av hans tidiga rullar, "The Big Boss", är nästan lika tragisk – men snarare för att det är en riktigt sunkig film.

I "The Big Boss" spelar Bruce Lee arbetaren Cheng. Cheng har ett dunkelt förflutet och man får veta att Cheng svurit en ed att aldrig slåss igen. Med andra ord så måste han vara en fena på att slåss om man ska tro klyschan från tusen andra kung-fu-filmer. Cheng försöker alltså hålla en låg profil när det nu är dags att återgå till samhället.

Han flyttar in hos ett gäng kusiner och får jobb i den lokala isfabriken. Han är omtyckt av både släkt och arbetsgivare, vilket blir problematiskt när det visar sig att chefen (Big Boss) på isfabriken visar sig vara en riktig elaking utan skrupler när det gäller att utnyttja arbetare eller för den delen ta livet av dem.

Arbetskamraterna anar ugglor i mossen, eller rättare sagt, i isen som de framställer. Is visar sig nämligen vara det perfekta materialet att smuggla knark och kroppar i. Vid närmare efterfrågningar åker de nyfikna på däng och tas av daga.

Det är bara en tidsfråga innan Cheng ska börja glänsa med sin strålande kung fu, och den tiden fördrivs med aptråkiga, förutsägbara passager där bland annat en tafflig kärlekshistoria tar sin början.

Vi vet förstås att Cheng någon gång kommer att sätta ner foten och dra iväg och spöa den store bossen. De intressantaste scenerna i filmen är de tillfällen då bossen försöker muta Cheng genom att göra honom till arbetsledare och bjuda på kvinnor och sprit. Någonstans skymtar man i dessa scener någon antydan till samhällskritik. Att filmen kanske ändå har något att säga om kampen mellan överklass och arbetarklass. När detta på ett klumpigt sätt dras till sin spets i ett gigantiskt jätteslagsmål med massor av personer som kutar runt och slåss på ett illa koreograferat sätt, så dör också det där sista lilla intresset som filmen förmådde uppbringa.

Jodå, givetvis blir det ett klimax mellan Cheng och "The Big Boss" som emellanåt är lite rafflande. Och Bruce Lee är, om inte bra, så åtminstone hyfsat karismatisk. Men filmen som helhet lider av dåligt skådespeleri, taskig dubbning (om man kollar på den engelska versionen), ojämnt tempo, skrattretande dialog och dåligt koreograferad kung fu. Fighting-fans som vill förkovra sig inom fighting-filmshistoria göre sig alltså icke besvär.

© Johan Hultgren
2008-11-17

(C) Atlantic Film

Originaltitel: Tang shan da xiong
Hong Kong, 1971
Regi: Wei Lo
Med: Bruce Lee, Maria Yi, James Tien, Ying-Chieh Han, Malalene, Tony Liu

Genre: Action     

Dela |