Death Race 2000 (1975)

Vad går dom på?

3 russin

Man kan säga mycket om "Death Race 2000", men tråkig är den inte. Med sin modesta speltid har den i och för sig inte stor chans att hinna åsamka någon större leda, men även med det i beräkningen finns det gott om stoff för att underhålla och provocera tittaren.

70-talsfilmerna om framtiden var sällan några muntra skrönor men här får vi oss en ovanligt morbid vision till buds. I en toppstyrd värld med fascistiska förtecken hålls varje år ett bilrace som går ut på att förarna ska köra ihjäl så mycket folk som möjligt längs vägen. Det görs skillnad på folk och folk enligt en inte helt självklar poänglista baserad på ålder. Medborgarna är medvetna om faran och håller sig förstås gärna ifrån gatorna, med vissa mer eller mindre ofrivilliga undantag. En modig herre passar till exempel på att leka tjurfäktare med en av bilarna medans en samling åldringar ställs ut mitt i gatan av läkarna på ett sjukhus - av ekonomiska skäl får man väl förmoda. Just den planen går dock inte riktigt som de tänkt sig, som det brukar heta...

De tävlande presenteras ganska så omgående i den här effektiva historien och inkluderar nymfot Calamity Jane Kelly, Matilda the Hun med en swastika (om än felvänd) på hjälmen och tyske nazisten Herman som kartläsare, den fåfänge "Nero the Hero" (Martin Kove, han som har den Dåliga Dojon i "Karate Kid") samt Machine Gun Joe, tolkad av en festligt yvig Sylvester Stallone!

David Carradine spelar sportens största stjärna Frankenstein, ärrad och mytisk tävlare som anländer till årets batalj på bår, nedsövd efter ännu en operation. I sin S&M-utstyrsel hade han varit en riktigt löjlig figur om filmen tagit sig själv på allvar. Men det gör den alltså inte: det finns en stor portion satir inbakad i underhållningsslakten och rentav en poäng eller två.

Kopplingarna till gladiatorspel är knappast subtila och publiken lika lyrisk som den i Colosseum får antas ha varit. Hänförde kommentatorn Junior Bruce späder på entusiasmen med maniska utrop medans den prosaclugne Harold (som till och med jag märker är en klon av Howard Cosell) står för mer sardoniska och dämpade iakttagelser i den direktsändning som givetvis kablas ut av spektaklet.

Innan tävlingen startar får Presidenten via skärm, vandrandes nerför en närmast himmelsk stege, påminna medborgarna hur mycket han älskar dem och antyda lite om den nya världsordningen skapad efter "världskraschen 1979", vilket onekligen väcker nyfikenhet.

En motståndsrörelse under ledning av en gammal tant söker under loppet rubba det rådande enpartisystemet med attentat och pirat-TV och har även inplanterat en medlem i tävlingen. Deras dåd skylls dock på fransmännen, liksom resten av nationens problem!

Helhetskänslan av filmen är en av maniskt vansinne av kultigaste 70-talstyp men det finns en slags metod i galenskaperna. Även taffliga grepp som uppsnabbad film känns märkligt hemmastadda här. Den omotiverade nakenheten likaså. Och allt våldet förstås! De specialmoddade bilarna kör över huvuden och spetsar kroppar, allt presenterat i effekter som numera känns rätt harmlösa. Men det är ju tanken som räknas och med det synsättet är "Death Race 2000" en makaber och eventuellt hemsk film.

Eller så är den en provocerande satir med lite allvar i botten. Det finns en scen där Frankenstein möter ledaren för en lokal fanclub som nästan tangerar gränsen till Intressant Tematik. Det finns också ett återkommande tema om hur synden straffar sig själv. Folk beredda att offra andra till de blodtörstiga bilarna får ofta sin schyssta dessert ganska så direkt.

Var inte oroliga, jag ska inte börja svamla om "ett provocerande moraliserande av närmast Kubricksk natur", även om jag fann frasen bra nog att använda ändå. Men det är väl inte så osannolikt att även en exploitationfilmare kan vilja säga något lite i förbigående?

Vad huvudsyftet än är tål det att upprepas: "Death Race 2000" är aldrig tråkig. Och faktum är att jag inte ens riktigt kan tagga den som skräp. "Brutal, nattsvart satir med eventuellt kokaininspirerade inslag" kanske kommer närmare.

© Anders Lindahl
2008-10-25

Originaltitel: Death Race 2000
USA, 1975
Regi: Paul Bartel
Med: David Carradine, Sylvester Stallone, Simone Griffeth, Mary Woronov, Don Steele, Roberta Collins, m.fl.

Genre: Action, Sci-fi
Teman: Livsfarliga sporter TV-satir

Relaterat: Death Race (2008)


Ingår i följande teman


Livsfarliga sporter

TV-satir

     

Dela |