Death Sentence (2007)

Stenhård Bacon

4 russin

Jag kan inte påminna mig om när Kevin Bacon gjorde en dålig roll senast. Skådisen som givit upphov till Bacon-faktorn - ett känt internet-begrepp som gör gällande i hur många led från Kevin Bacon andra skådespelare befinner sig - har väl egentligen aldrig slagit världen med häpnad. Han har istället i det tysta upprätthållit stadig kvalitet i allt sitt arbete, oavsett om själva filmerna varit skräp eller inte.

Men ”Death Sentence” är inte skräp. Det är en stenhård revenge-rulle med såväl oväntade vändningar som stora skådespelarprestationer och intensiva actionsekvenser. Och för oss revenge-fans så finns också en av de tuffare revenge-storys som kommit från Hollywood på senare år.

Bacon spelar en riktig helyllepappa som stadigt balanserar pappa-rollen med sitt vd-jobb. Allt tar en hastig vändning då Bacon och ena sonen är på väg hem efter träningen tragiskt nog stöter på brutalt gängvåld med dödlig utgång.

När Bacon inser att fröken justitia inte står på hans sida bestämmer han sig för att ta saken i egna händer och hämnas. Vad han inte tänker på är att gänget mer än gärna hämnas tillbaka och vips så har vi en ond hämndcirkel som snabbt barkar helt åt helsicke för alla inblandade.

Storyn är måhända inte originell men resan från städad familjefar till rakad hagelgevärsgalning känns faktiskt både trovärdig och väl psykolgiskt underbyggd. Karaktärsutvecklingen är föredömlig – att se Bacon försöka sköta sitt jobb samtidigt som händerna blöder genom bandagen efter att han mördat en gängmedlem skapar en intressant kontrast. Och det är också kul att se att det faktiskt finns människor som behöver läsa bruksanvisningen till sina nyinköpta vapen.

Det är glädjande att en regissör som James Wan kan utveckla sig så mycket efter att tidigare klämt ur sig dynga som SAW. ”Death Sentence” har en klar och tydlig riktning och känns till skillnad mot nutida liknande filmer som exempelvis ”The Brave One” mycket mer fokuserad och drivande.

Visst finns det lite tjorviga saker i filmen. John Goodman är en av dem. En överflödig karaktär vars närvaro under vissa vitala delar hotar att stjälpa hela filmens trovärdighet över ända. En skarpare skildring av det skithårda ”gänget” som Bacon fajtas med hade också varit önskvärt. De känns nu mest som om ett gäng späda nynassar från Borlänge parat sig med några hårda bikers från valfri MC-klubb och skaffat fula tribal-tatueringar. Här märks det att idéerna sinat och bovarna blir mest bara stereotyper.

Men ett högt tempo, skoningslösa våldsyttringar och skarpa manusvändningar räcker långt. Lägg sedan en högpresterande Kevin Bacon som lök på laxen så har vi en riktigt skarp rulle.

© Johan Hultgren
2008-05-25


DVD / Blu-ray

Förbisedd på svenska biografer dessvärre, men släpps på svensk dvd och blu-ray 2:a juli. I resten av världen finns filmen ute sedan länge på dvd.
Originaltitel: Death Sentence
USA, 2007
Regi: James Wan
Med: Kevin Bacon, Garrett Hedlund, Kelly Preston, Jordan Garrett, Stuart Lafferty, Aisha Tyler, John Goodman

Genre: Action, Drama
Hemmabio: 2008-07-02     

Dela |