Iron Man (2008)

Man med järnmask jagar massförstörelsevapen

3 russin

"Den som gräver en grop åt andra faller ofta själv däri" och "Den som sig i leken ger får leken tåla". Sedär, vi startar rakt av med två hundraåriga visdomsord och låter dem anspela på USAs krig mot terrorismen, inte minst den form den tagit i Afghanistan, där amerikaner kämpar mot gerillasoldater tränade och beväpnande av USA. Men, det här är ju inte Charlie Wilson's krig, utan Tony Starks. Och vi ska inte dra på för stora växlar över något som är en väldigt enkel, men välfungerande, superhjältefilm. Åtminstone inte just nu och här...

Hursomhelst, Tony är en obehagligt begåvad, obekvämt rik, irriterande charmerande och sympatiskt cynisk entreprenör inom vapenindustrin. Även om Stark Industries helst säljer sina vapen till helylleamerikaner så gör det inte så mycket om en del av dem skulle hamna i fel händer, sålänge pengarna slutar i rätt fickor. Men saker och ting ändras när Tony Stark, på snabbvisit i Afghanistan, hamnar i skottlinjen för sina egna produkter, skadas och tas till fånga av gerillasoldater ur en eller annan falang. Med mycket möda, stort besvär, och här en förkortning av historien, får Tony Stark en annan syn på världen och han bygger sig en robotdräkt för att bekämpa ondska och annat otyg. Frågan är väl bara på vilken sida av skyttegraven han hittar mest av den varan?

"Iron Man" är ingen stor film. Jag är också för obekant med förlagan för att säga om det är en storartad serie eller inte. Vad det däremot är, är en trevlig eskapism av den lite mörkare serieskolan, som Batman i modern tappning eller för den delen den nyaste Bondgestaltningen i "Casino Royale". Robert Downey Jr. gör ett gott jobb som playboy:en Tony Stark, en gestaltning som väl om något ges mer dignitet av Downey Juniors egna rätt brokiga förflutna. Privata äventyr åsido har han dock oftast gett en bra föreställning på duken, och så även här i "Iron Man".

Om medskådespelarna; Jeff Bridges, Gwyneth Paltrow, Terrence Howard, Faran Tahir, är det inte mycket jag kan säga. Deras roller är små, med undantag för Bridges, och, utan undantag, rätt ointressanta. Rykten och serieförlagan tycks göra gällande att vissa av dem kommer få större roller i kommande filmer i serien. Den andra huvudkaraktären i filmen, vid sidan av Robert Downey Jr., är annars specialeffektsteamets skapelser. Det har lyckats skapa en rätt stor frånvaro av rena "wow!-upplevelser", vilket är positivt i den bemärkelsen att de välgjorda effekterna finns där hela tiden och understöder historien på ett snyggt sätt. En stor eloge är på sin plats.

Jag nämnde förresten uppföljare tidigare. Jag har inga uppgifter om slikt, men jag äter upp min plåthatt om det inte skulle komma minst en uppföljare till "Iron Man". Filmen kommer onekligen dra tillräckligt med folk för att göra uppföljare ekonomiskt ofrånkomligt och det är något som jag mycket väl kan tänka mig se fram emot. "Iron Man" är, med sina brister, en helt ok action- slash äventyrsfilm. Som sådan tvekar jag inte att ge den en trea i betyg. Den ska inte ha mer än så, men absolut inte mindre heller.


Ps. För den som är speciellt intresserad av filmer där killar i rustning flyger omkring och jagar skurkar, så kan jag också rekommendera den moderna matinéen "Rocketeer" från 1991. Regi av Joe Johnston och med Bill Campbell och Jennifer Connelly i huvudrollerna.

© Andreas Hallgren
2008-05-05

Foto: Zade Rosenthal / TM & ©2007 Marvel ©2007 MVLFFLLC. All rights reserved.
Tony Stark hade alltid de mest avancerade prylarna med sig till nattorienteringen. (Robert Downey Jr. i "Iron Man")

Foto: Zade Rosenthal / TM & ©2007 Marvel ©2007 MVLFFLLC. All rights reserved.
"Bite my shiny metal ass!"

Foto: Zade Rosenthal / TM & ©2007 Marvel ©2007 MVLFFLLC. All rights reserved.
"Oh, oh, oh, oh, Staying Alive!" Obadiahs största svaghet var tidiga Travoltafilmer. (Jeff Bridges i "Iron Man")

Originaltitel: Iron Man
USA / Kanada / Ungern, 2008
Regi: Jon Favreau
Med: Robert Downey Jr., Terrence Howard, Jeff Bridges, Gwyneth Paltrow, Faran Tahir m.fl.

Genre: Action, Äventyr, Drama, Sci-fi
Svensk biopremiär: 2008-05-01
Teman: Marvel Cinematic Universe Superhjältar


Ingår i följande teman


Marvel Cinematic Universe

Superhjältar

     

Dela |