I Served the King of England (2007)

Bohemian Rhapsody

3 russin

Humor, historia och på sitt sätt en helgjuten helyllekomedi, kanske särskilt för dem som kommer ihåg krigsåren. Högt tempo gör dock att vi något yngre också lätt kan ryckas med. Vem är jag att klaga? Ja, egentligen har jag inte så mycket ont att säga om det här, mer än att det kanske blir lite väl behagligt bitterljuvt.

Jiri Menzel har gjort en extremt elegant genomförd komedi som svassar omkring i utkanten av en gigantisk tragedi. Han visar på komplexiteten i en krigssituation och på hur människor val påverkar deras liv, även om de bara valt den för tillfället mest framkomliga vägen. Filmen innehåller bara enstaka danspartier, men kan ändå kallas koreograferad från början till slut. Ständigt i rörelse från den ena applådknipande piruetten till den andra. Bohemian Rhapsody kunde ha fungerat som titel, inte minst med tanke på geografin.

I Tjeckien någon gång mellan världskrigen växer en kortväxt och oansenlig, men driftig och snillrik herre upp och har inte så många planer mer än att någon gång bli miljonär. Genom list och förmågan att spela på andras underskattning kommer han upp sig köksvägen. Som servitör stiger han i graderna, men byter inte bara befattningar utan även arbetsplats med jämna mellanrum när han lyckats för bra och riskerar att skaffa sig för många avundsjuka ovänner i närheten.

Hans berättelse återges på två tidsplan. Den äldre Jan Díte (Oldrich Kaiser) är nyligen utsläppt från ett fängelse och ser tillbaka på sina upp- och nedgångar, till synes utan att förtäras av bitterhet även om bara spillror återstår av 'storhetstiden'. När Hitler lade under sig stora delar av Europa påverkades även Tjeckien.
- Vi tjecker utkämpar inte krig...
Nej, men tyskarna tvingar sig in på deras territorium, och att då som Jan den yngre (Ivan Barnev) börja träffa en tysktalande kvinna i sin egen ålder (och höjd över marken) är inte opportunt. Eller väldigt smart. Eller inte... beroende på krängningarna i ett klimat med total turbulens.

Det har blivit tillåtet att ta fram det lättsamt vardagliga i skuggan av 1900-talets värsta period och visa hur vanligt folk bar sig åt för att överleva och anpassa sig efter omständigheterna. Dit hör även konsten att roa sig, att verkligen försöka leva och hitta glädjeämnen. Tragikomiken framhävs på samma sätt i exempelvis "Mrs Henderson Presents". Det lite dekadenta och frigjorda nöjeslivet från farfars tid kommer fram också i det mer melodramatiska triangeldramat "Head in the Clouds".

Och ”I Served the King of England" frossar i förlustelser på slott och i kojor, bokstavligt. Liksom "Mrs Henderson” slösar den inte bort chansen att exponera kvinnliga behag. (Konsumentinformation till kvinnlig publik: en del manlig utblottelse förekommer också, men inte i samma omfattning.) Menzel gör det på ett obesvärat, nästan naturromantiskt sätt, men ibland med en mer syrlig bismak, som när nazisterna anlägger fortplantningsfarmer där den ariska rasen ska avlas fram. Och efter att filmen länge varit närmast naivt lustfylld glider den skickligt över i en förtäckt satir, som allt annat med finess men utan riktig udd. Eller också måste man vara tjeck för att uppfatta alla gliringar på rätt sätt.

Festivalpubliken verkade entusiastisk och här finns flera geniala infall, överraskande övergångar och symboliska återkopplingar. Men filmen lever ändå i lite av en lycklig bubbla. Är det en snyggt undanglidande teflonexpress? Jag blir aldrig riktigt tagen av det som ändå ska ge den dess tyngd i botten. Många kommer att bli förälskade i filmen. Själv är jag gansk road. Men mer än så? Fråga mig igen om ett år.

© Johan Lindahl
2008-01-29

Källa: Göteborg Film Festival

Originaltitel: I Served the King of England
Tjeckien/Slovakien, 2007
Regi: Jirí Menzel
Med: Ivan Barnev, Oldrich Kaiser, Julia Jentsch, Martin Huba, Rudolf Hrusínský m fl

Genre: Drama, Historia, Komedi, Romantik
Teman: Andra världskriget GFF2008


Ingår i följande teman


Andra världskriget

GFF2008

     

Dela |