Juno (2007)

Lysande roligt och ärligt preggers-drama

5 russin

Det är lika bra att dra till med det direkt: "Juno" är en riktig guldklimp i filmutbudet just nu och den bör absolut ses om tillfälle ges. Det är den första film på länge som jag omedelbart och utan att tveka känt att jag bara måste ge fem russin, och den allra största förtjänsten för detta är unga Ellen Page som är helt lysande i titelrollen.

"Juno" är ett rätt enkelt drama. Sextonåriga Juno blir på smällen med sin killkompis. Hon inser att hon inte är helt redo att bli morsa vid så unga år och bestämmer sig för att adoptera bort det ännu ofödda barnet. Hon hittar ett par presumtiva föräldrar i annonsbladet, Mark (Jason Bateman) och Vanessa (Jennifer Garner). Juno lär känna de blivande adoptivföräldrarna närmare och vi lär känna Juno och hennes familj. Det är i princip vad som händer. Det låter sannerligen inte som en stor hög med bönor, men när Diablo Codys manus levererar närhet, humor och värme och när snart nog varje replik känns lika äkta som klockren är det en sann njutning att se "Juno".

Regissören Jason Reitman, som tidigare gjort den underhållande lobbykomedin "Thank you for smoking", visar återigen att han med säker hand kan blanda svart humor, mänsklig värme och allvar utan att det någonsin blir tungrott eller styltigt. Det är en lättsamhet som knappast kommer av sig självt.

Inför Oscarssnacket har "Juno" presenterats som 2007 års "Little Miss Sunshine" och det finns väl en viss relevans i det i och med att de båda är något av independent-outsiders som oväntat snor åt sig ett flertal prestigefulla nomineringar, i "Junos" fall nomineringarna för bästa film, regi, manus samt Ellen Page för bästa kvinnliga huvudroll. Välförtjänta nomineringar allihop och mina tummar kommer att hållas hårt för "Juno" i slutet av februari.

© Andreas Hallgren
2008-02-05

© Twentieth Century Fox
Juno (Ellen Page) med en bulle i ugnen och en annan i örat.

© Twentieth Century Fox
Allison Janney, Ellen Page och J.K Simmon på språng i "Juno".

Originaltitel: Juno
USA / Kanada / Ungern, 2007
Regi: Jason Reitman
Med: Ellen Page, Michael Cera, Jennifer Garner, Jason Bateman, Allison Janney, J.K. Simmons m.fl.

Genre: Drama, Komedi
Svensk biopremiär: 2008-01-25
Hemmabio: 2008-06-11
Teman: Tjugohundratalets bästa filmer

Kommentar från läsare: Juno = propaganda?


Ingår i följande teman


Tjugohundratalets bästa filmer

     

Dela |