The Darjeeling Limited (2008)

Var det här allt?

1 russin

Jag såg ju förstås fram emot min första Wes Anderson-film. Alla talar ju så gott om dem. ”Rushmore” är ju tydligen en sådan där ”förändra liv”-film och ”Life Aquatic ” ska tydligen innehålla svaret på universums svåra frågor – inhöljda i en festligt lakonisk ironi.

Men jag kände mig lite som första gången jag såg ”Big Lebowski”, där jag satt i min för varma biofåtölj. Förvirringen som krockar med ens förväntningar och den lätta uttråkningen som alltid följer när man sett fram emot något och får något helt annat. Men till skillnad från bröderna Cohens rulle kan jag inte tänka mig att återvända för att hitta nya saker. ”Darjeeling Limited” skramlar tunt redan vid första åsynen och är inget man utsätter sig för igen i onödan – såvida man inte är Anderson-fantast – ett släkte som efter den här filmen borde vara på utdöende.

Tre bröder far till Indien för att hitta sig själva och sin mor. De har inte setts på ett tag men känner varandra väl. Owen Wilson, Adrian Brody och Jason Schwarzman spelar dessa bröder med en distans och med en så subtil humor att man inte ens märker den. Bröderna tillbringar stora delar av filmen ombord på indiska tåg och det pratas om vitt skilda ting; faderns död, brudar, hemmaförhållanden och tokiga händelser från det förflutna. Man traskar runt på den indiska landsbygden och då och då avbryts tristessen av scener med övertydlig symbolik (bröderna kastar sitt bagage) eller som bara känns märkligt irrelevanta och då och då smått rasistiska.

Och allt är så lika jäkla likgiltigt och skittråkigt. De tre bröderna gestaltas av kompetenta skådespelare som ger karaktärerna drag som skiljer dem åt, men egentligen känns de mest som tre språkrör som säger samma ytliga saker. Jag ser ingen kemi mellan bröderna och det känns oäkta hela vägen. Och Anderson är en mespropp som aldrig vågar aldrig gå ta klivet över gränsen från loj mjukiskomedi för halvintellektuella till det brännande drama som lurar därunder. Det blir bara menlöst.

Filmen inleds med en liten kortfilm som egentligen inte har någon relevans för själva ”main feature” men som ändå har en viss charm, där Jason Schwarzman förför eller förförs av Natalie Portman på ett hotellrum i Frankrike. Den har kvaliteter såsom tät stämning och schyst musik som saknas i den ”riktiga” filmen. Mitt enda misstag var att inte lämna bion efter förfilmen. Du har alltså en möjlighet att inte göra om mitt misstag. Var snäll och ta den möjligheten!

© Johan Hultgren
2008-03-01

Originaltitel: The Darjeeling Limited
USA, 2008
Regi: Wes Anderson
Med: Owen Wilson, Adrien Brody, Jason Schwartzman

Genre: Drama, Komedi
Hemmabio: 2008-05-07
Teman: Stockholms filmfestival 2007


Ingår i följande teman


Stockholms filmfestival 2007

     

Dela |