Enigma (2001)

Kan krautarnas komplexa kod knäckas?

3 russin

"Enigma" är, som namnet antyder, en lite gåtfull film - men inte riktigt på det sätt man tror. En bra bit in i filmen känns den fortfarande som en härligt brittiskt halvtorr historia om hur tyskarnas komplexa kod knäcktes av hårt arbetande allierade. En sidohandling har fått uppta ganska mycket av historien, men visst handlar det mest om en historisk kampanj i det fördolda för att tyda tyskarnas kommunikationer, där insatserna är så höga att skepp och kanske hela konvojer kan offras för "the greater good". När filmen är slut känns dock själva Enigma-maskinen och dess tillämpning nästan som en sidohandling, en ursäkt för att berätta något annat i krigets skugga.

Mattegeniet Thomas Jericho (Dougray Scott) återvänder till Bletchley Park, där ett stort antal britter och några utländska gäster snappar upp tyska signaler och försöker vränga dem till något begripligt. Kärlekssorg har gjort honom tillfälligt knäpp och föremålet för hans trängtan upptar alltjämt hans tankar när han med tom blick återgår till jobbet. Vid sidan av det inte helt oviktiga arbetet inleder han tillsammans med sin forna och numera försvunna kärestas före detta huskompis (Winslet) egna efterforskningar, med metoder som påminner starkt om spioneri. Vem kan man lita på? Vad hände med den sköna Claire? Kan Thomas bli kär igen? Fungerade verkligen den där förrförrförrförra meningen?

Michael ("Rome") Apted slår an ett lite lustigt tonfall i sin film, måste jag säga. John Barry på Bond-humör (Apted har ju gjort 007-film också, som av en händelse) lägger musikmattor som tillsammans med de filtrerade flashbackbilderna ger en något konstlad stämning där det avsedda vemodet inte riktigt når fram genom stilgreppen. Kontrasterat mot det tålmodiga men ack så viktiga kodknäckande som filmen i mitt tycke borde ägnats mer åt blir det lite märkligt.

Scott är dock mycket bra som Thomas och Kate Winslet (rund och rätt go och gissningsvis på tjocken) gör en skönt alldaglig kontrastroll till sin Titanicdam. Dessutom är det ändå rätt spännande att följa gåtan mot dess lösning. Svaren kanske inte överväldigar, men deckargenren känns inte som ett helt malplacerat inslag.

"Enigma" är en okej film, men vad Apted egentligen vill med den är inte helt uppenbart. Det kanske inte är så viktigt. Tre lite skeptiska russin utdelas, kanske i någon form av kod, typ: fyra russin minus två plus eventuellt ett.

© Anders Lindahl
2007-12-02

Originaltitel: Enigma
Storbritannien / USA, 2001
Regi: Michael Apted
Med: Dougray Scott, Kate Winslet, Saffron Burrows

Genre: Drama, Historia, Krig, Mystery, Romantik, Thriller
Teman: Andra världskriget


Ingår i följande teman


Andra världskriget

     

Dela |