I'm a Cyborg, But That's OK (2006)

En trött sydkorean

2 russin

De filmer som Chan-Wook Park kommit med de senaste åren har visat en tendens att gå från ett intimt och nära berättande i ”Hämnarens Resa” till att gå mot thrillerdramor med extremt rika persongallerier (förra årets ”Lady Vengeance”). ”I´m a Cyborg, But That´s OK” fortsätter på den inslagna vägen. Det är inte ett thrillerdrama - snarare ett tragikomiskt drama med absurdistiska inslag, men det glättiga berättandet med alldeles för många karaktärer och darlings som inte dödas känns konsekvent med den riktning han verkat dra sig åt på sistone. Det vill säga fel riktning.

”… Cyborg” handlar om en ung kvinna vid namn Young-goon (både dråpligt och känsligt gestaltad av Su-jeong Lim från ”Tale of Two Sisters”). Efter jobbiga händelser under uppväxten hamnar hon på mentalsjukhus på grund av en synnerligen besvärlig kroppsuppfattning. Hon tror nämligen att hon är en cyborg. Hon slickar på batterier för att ”ladda upp sig”, har förtroliga samtal med kaffemaskinen och fantiserar om att hennes fingertoppar blir kulsprutor.

Hon får dock problem då hon är övertygad om att hon inte kan äta mat (tänk spenatscenen i Spielbergs ”A.I.”) och därför börjar svälta. Bland alla tokiga karaktärer på mentalsjukhuset finns dock personer som ställer upp på hennes sida och hjälper henne bearbeta problemen med utgångspunkt att hennes fantasier är verklighet.

Som vanligt när det gäller Chan-Wook Park så är det det visuella som hamnat i första rummet. Vackert foto och väldigt tjusig och genomtänkt design, som dock återanvänds lite för mycket för att vara riktigt njutbar. Dessutom känns filmens färger märkligt trötta och utfrätta, ett designval som förbryllar, särskilt då man minns färgprakten i ”Oldboy”. Ok design väger dock inte upp filmens största brister som främst handlar om en obefintlig story som halvvägs in i filmen helt tappar riktning och blir lätt gäspframkallande.

Det rika persongalleriet tynger ner filmen då karaktärerna förblir tämligen underutvecklade. Precis som i ”Lady Vengeance”, som på ett ”Family Guy”-associativt sätt konstant introducerade nya tokiga karaktärer och situationer istället för att fokusera på huvudstoryn.

Och så dessa förbannade darlings som Chan-Wook Park fortsätter att klappa och vårda ömt istället för att döda brutalt. Det är förmodligen hans största brist som regissör. Enstaka scener glimtar till av briljans men till slut blir det bara för mycket lösryckta ”genialiteter” som ständigt distanserar oss från filmens egentliga handling.

Sammanfattningsvis: En film med enstaka bra scener men en tråkig helhet. Su-jeong Lim drar ett stort lass och hennes karisma räddar mycket men Chan-Wook Park halkar allt längre från den kultstatus han uppnådde med ”JSA” och ”Oldboy”.

© Johan Hultgren
2007-11-06

Källa: Noble Entertainment

Källa: Noble Entertainment

Originaltitel: Saibogujiman kwenchana
Sydkorea, 2006
Regi: Chan-Wook Park
Med: Su-jeong Lim, Rain, Hie-jin Choi, Byeong-ok Kim

Genre: Drama
Svensk biopremiär: 2008-10-10
Hemmabio: 2008-12-17
Teman: Stockholms filmfestival 2007


Ingår i följande teman


Stockholms filmfestival 2007

     

Dela |