Spjutets härskare (2006)

Inte så tillspetsat men ganska tilltalande

3 russin

1956 försökte en grupp amerikanska missionärer ta kontakt med en isolerad indianstam som dittills motstått alla sådana inviter på deras jaktmarker i östra Ecuador. Den här gången var inget undantag - missionärerna blev mördade, men deras status som martyrer banade väg för fortsatta försök som så småningom ledde till att en stor del av stammen bytte ut både den gamla livsstilen och sina trosuppfattningar. Storyn är välkänd för många, kanske främst i USA och Sydamerika, och delar ofta betraktarna i två läger. Dels de som ser berättelsen om ett utsatt folkslag som räddas från sin egen destruktivitet och ren undergång efter att några modiga män offrat sina liv och varit fantastiska föredömen för andra. Det kommer till uttryck i böcker som "Through Gates of Splendor”, skriven av Elisabeth Elliott, änka till en av de mördade missionärerna. Häromåret producerades en dokumentär med namnet ”Beyond the Gates of Splendor" som fortsatte i den traditionen.

Motpolen finns framför allt bland dem som nästan på autopilot utmålar alla missionärer som kulturmördare och lakejer åt storkapitalet, i Amazonas representerade genom oljebolagen som är ute efter nya fält att exploatera. Ett exempel är dokumentären "Trinkets and Beads” som både innehåller berättigad kritik och grova generaliseringar. För några år sedan gjorde jag ett allvarligt försök att plöja på djupet i fallet waorani - det är så stammen kallas oftast numera - och lärde mig tillräckligt för att veta att det finns nyanser.

"End of the Spear" bygger i någon mån på en bok av Steve Saint (utgiven på svenska som "Det brutna spjutet”) och är definitivt en partsinlaga, men det finns ett personligt anslag och ett uppsåt som känns ärligt. Det budskap som framhävs är behovet av att överbrygga motsättningar, våga bryta mönster och inte låta det förflutna styra framtiden till varje pris. Samtidigt kan storyn upplevas som frustrerande brottstyckad. Filmen tar fasta på verkliga händelser som i vissa fall är väl dokumenterade, men den utelämnar också mycket. Den utspelas främst under 1950- och 1990-tal med ett gap däremellan där de invigda kan fylla i med sina egna förkunskaper medan andra kan känna sig helt bortkollrade. Det gör också att fokuseringen blir oklar, men ändå är det här en hyfsat väl berättad och behärskad film som inte frestas att bli alltför brådstörtat predikande.

När vi först möter waorani (eller aucas, som de länge kallades och betyder "vildar” på quichua, ett annat indianspråk) är de inbegripna i vendettor mellan klaner och lever inte bara för världen utanför utan även för varandra. Under tiden börjar piloten Nate Saint (Chad Allen) och en annan missionär, Jim Elliott, smida planer för hur de ska lyckas kommunicera med indianerna. De gör det genom att cirkla med planet över området, släppa ner hinkar med gåvor och ropa inövade fraser på stamspråket i megafon. Till slut bestämmer de sig för att våga landa och invänta en delegation. Sedan är bollen i rullning och en dramatisk händelseutveckling följer.

Filmen är ibland överdrivet romantiserad och lite väl klinisk för att inte stöta bort stora delar av målgruppen, föreställer jag mig, mer tillrättalagd än tillspetsad - titeln till trots. Och waorani har en aningen mer konservativ klädkod i filmen än vad de enligt all tillgänglig dokumentation hade när Saint & Co landade första gången. Det är alltså inte Mel Gibson som suttit i registolen och gett sina kompromisslösa påbud, utan en Mr Jim Hanon som lär ha haft en del att ta hänsyn till. ”End of the Spear" är anpassad för att nå ut till en bestämd publik bland framförallt kyrkvana amerikaner. Men Hanon lyckas ändå undvika att sätta sitt namn på en produkt som rakt ut doftar beställningsjobb. Som bäst är filmen både gripande och suggestiv, men den är definitivt ojämn och dramatiken dalar betänkligt efter den första timmen för att sedan samla ihop sig till en final med emotionell "closure" (som di säger däringaborta) och en tillfredsställande förklaring till titeln.

© Johan Lindahl
2007-08-22


DVD / Blu-ray

Filmen har ännu inte kommit ut i en svensk utgåva, men sägs faktiskt vara på gång i höst. Den Den amerikanska utgåvan från EveryTribe Entertainment/20th Century Fox har den finurliga valmöjligheten att se filmen antingen i widescreen eller fullscreen om man vänder på skivan. För övrigt: en trailer för dokumentären "Beyond the Gates of Splendor".
Originaltitel: End of the Spear
USA/Peru, 2006
Regi: Jim Hanon
Med: Chad Allen, Louise Leonardo, Jack Guzman, Christina Souza, Cara Stoner, Beth Bailey mfl

Genre: Drama, Religion/filosofi
Hemmabio: 2007-10-10
Teman: Livet i djungeln


Ingår i följande teman


Livet i djungeln

     

Dela |