Fire on the Amazon (1993)

Iskallt eldvatten

1 russin

Ibland blir saker liggande på en hylla, för att sedan upptäckas igen och komma till användning. Det händer med en del filmer, som kan ha spelats in utan kända namn, som sedan blir kända namn och - vips! Det finns en marknad, men samtidigt inblandade som hade hoppats att produkten hade stannat på hyllan och glömts bort. Jag är inte helt säker på hur det är med ”Fire on the Amazon” egentligen - uppgifterna varierar - men det lär ha dröjt några år mellan inspelning och publicering. Och resultatet ser ofta ut som om ett lapptäcke av filmstumpar som rafsats ihop i all hast efter att ha samlat damm i ett lager några år.

På något sätt hänger ändå storyn hjälpligt ihop, men hela filmen varar knappt 80 minuter och det ser ut som de ansträngt sig för att hitta godtagbart material som räcker till långfilmsformat. Några vackra naturbilder inleder allt, men allt skapar snabbt en smak av TV-film och den känslan är svår att skaka av sig. Själva bilden ser matt och dimmig ut och berättandet är närmast panikartat stressat. Och nu bör sägas att det här en film som vill väl, alltså föra fram det numera kanske inte helt ohörda budskapet att skövling av regnskogar innebär ett problem för oss alla. Filmen utspelas i Bolivia, där en fiktiv miljökämpe har mördats och en oförvägen amerikansk reporter (Craig Sheffer) luktar sig till en story. Den avdagatagne aktivisten kallas här för Santos, men verkar formatterad efter den brasilianske gummiletaren Chico Mendes öde (något som skildrades i ”The Burning Season”, som verkligen VAR en TV-film, men bra mycket bättre än detta).

Reportern går omgående alla han möter på nerverna. Och när han spärras in första gången av en korrupt officer är det inte utan att man förstår hans irritation. Officerens alltså. Så enerverande okänslig framstår reportern R.J.
– You can't do this. I'm an american reporter!
Ja, så låter det från cellen. Verkligen. I hans väg kommer i alla händelser aktivisten Alyssa (Sandra Bullock) som ger R.J. en snabbkurs i folkvett och allvaret i avverkningsfrågan. Sedan betas alla passande punkter man kan förvänta sig i en rövarhistoria om rättsröta i regnskogen av, pålitligt men inte alltför omsorgsfullt. Språket används på ett förvirrat sätt. När folk pratar engelska med varann är det ofta oklart om det ska föreställa engelska eller om det är av pedagogiska skäl för den tilltänkta publikens skull. Och mitt i allt uppstår en sexscen ur absolut ingenting, eller möjligen ur överdrivet bruk av några spännande svampar i djungeln. Filmens eget förspel till denna avgörande händelse lämnar annars mycket övrigt att önska.

Däremot är Sandra Bullock riktigt bra, med hänsyn till omgivningen i alla fall. Filmen ska ha släppts på video när hon börjat få styrfart på karriären och även om vi mest vant oss vid att se henne som lätt vimsig antihjältinna eller comedienne fungerar hon som eldsjäl med långt till spontana leenden. Peruanske regissören Luis Llosa har aldrig slagit igenom på bred front (om man inte ser ”Anaconda” och ”Specialisten" som storverk) men inte heller han borde vara särskilt stolt över detta välmenande haveri. En vag puls uppstår visserligen till slut, men vart tog alla felande länkar vägen? Och kring orsak och verkan i Amazonas bliva vi icke mycket klokare i grunden. Det blir man däremot av den redan nämnda "The Burning Season” med legendaren Raúl Julia i sin avskedsroll. Så, gott folk, leta hellre upp den i stället.

© Johan Lindahl
2007-08-20

Originaltitel: Fire on the Amazon
USA/Peru, 1993
Regi: Luis Llosa
Med: Sandra Bullock, Craig Sheffer, Juan Fernández, Judith Chapman, Ramsay Ross m fl

Genre: Action, Drama
Teman: Livet i djungeln


Ingår i följande teman


Livet i djungeln

     

Dela |