Häftigt drag i plugget (1982)

"Romantik i Ridgemont? Vi har ju inte ens kabelteve."

4 russin

Att high school-genren hade sin storhetstid på åttiotalet är väl allom bekant. Under ett och samma decennie gick genren hela cirkeln från de första, ibland trevande, stegen, över riktiga klassiker som "The Breakfast Club" och "St. Elmo's Fire" till slutlig genresatir i form av "Heathers" (1989). Amy Heckerlings "Fast Times at Ridgemont High" ("Häftigt drag i plugget" på svenska, tyvärr) tillhör en av åttiotalets första high school-filmer men jag skulle inte kalla den för trevande utan mer synnerligen trevlig.

"Häftigt drag" handlar... egentligen inte om så mycket. Vi får följa ett gäng ungdomar när de utforskar saker som sex, relationer, extraknäck, droger, enstaka lektioner och kanske till och med en aning romantik. Vi har alla de element som tillhör en riktig high school-film och vi har de sociala grupper vi känner igen; nördarna, sportmänniskorna, elittjejerna (som försöker se ut som Pat Benatar, vilket är rätt roligt så här efteråt), surfarpundarna och alla de andra.

Men klichéerna har i "Häftigt drag" inte hunnit stelna till rutin och vad vi framför allt har är istället helt enkelt rätt vanliga människor. Cameron Crowe, som skrivit manus, och Amy Heckerling har inte skruvat till varken sina karaktärer eller situationer alltför mycket och det gör att filmen känns väldigt äkta och naturlig. Den mest udda karaktären är surfaren Jeff Spicoli (Sean Penn, på ett sätt som vi inte är direkt vana att se honom nuförtiden), men han ges ett begränsat utrymme trots att han var den mest populära karaktären både på manusstadiet och hos publiken i efterhand.

"Häftigt drag i plugget" är fortfarande en rolig film och har lyckats undvika att bli alltför oavsiktigt humoristisk genom åren som gått, vilket i första hand beror på att den faktiskt tar sina karaktärer på allvar och ger dem en aning mer djup av vad man kanske först förväntar sig att få. Det ska inte heller förnekas att det är rätt kul att se skådespelare som blivit mer kända senare här i sina unga år. De har absolut ingenting att skämmas för (förutom Nicolas Cage, som ser ut som en hösäck, men det var nog inte hans fel).

Slutsats: Mysig film. Väl värd fyra russin.

© Andreas Hallgren
2007-06-11

Källa: Viasat
Jennifer Jason Leigh och Phoebe Cates är sugna på morötter i "Fast Times at Ridgemont High"

Originaltitel: Fast Times at Ridgemont High
USA, 1982
Regi: Amy Heckerling
Med: Sean Penn, Jennifer Jason Leigh, Judge Reinhold, Robert Romanus, Brian Backer, Phoebe Cates, Ray Walston, Forest Whitaker, Eric Stoltz, Nicolas Cage, Anthony Edwards m.fl.

Genre: Drama, Komedi, Romantik
Svensk biopremiär: 1983-06-08
Teman: 80-talsvecka

Relaterade artiklar
Det glada 80-talet: Del 2: High school


Ingår i följande teman


80-talsvecka

     

Dela |