The Wicker Man (2006)

En oförskämd hyllning

1 russin

Det här är inte världens mest meningslösa remake någonsin, den titeln äger Gus Van Sants bild-för-bild-uppdatering av "Psycho". Det är inte heller världens sämsta remake, för den gjorde Jan de Bont på "The Haunting". Men det är meningslöst och dåligt nog för att direkt säga det skriande uppenbara: se originalet istället...

Jag tvivlar inte på att både Cage och LaBute uppriktigt gillar originalet. Jag tvivlar bara på att de verkligen reflekterat över ifall de gör filmen en tjänst genom att göra om den.

Här är några punktfrågor man kan ställa sig:
Inledningen är ganska effektfull, men behöver vi extra personliga och tyngande skäl för Edward att ge sig av till Summersisle? Och varför måste det vara jättejättestämningsfull Badalamentimusik precis hela tiden? Är det för att allt skulle kännas tråkigt istället för melodramatiskt annars? Och varför ropar Cage "hallå" till telefonsvararen när han tappar täckningen på mobilen?

Men den stora frågan finns det nog inget bra svar på: varför göra en remake över huvud taget? Till och med den förkortade version av originalet som Christopher Lee alltid varit så besviken på är tusen gånger bättre. Och mer vågad. Och coolare. Och mer otäck. Har det spridits rykten i Hollywood om att det kan vara skadligt för ögonen att se filmer producerade på 70-talet, vilket gör det nödvändigt att filma dem igen?

Robin Hardys extremt kultiga 70-talsfilm är en bisarr, provocerande, smart och när allt kommer omkring riktigt otäck rysare, sprängfull med teman och avslutad med en ikonisk bild som man aldrig glömmer. Ungefär samma upplägg återfinns här: polis far ut till enslig ö för att hitta försvunnen flicka men finner sig ständigt lurad av de märkliga invånarna, som bekänner sig till något slags fruktbarhetsreligion. Det finns dock viktiga skillnader, utöver det kanske lite oprecisa påståendet att den här versionen helt enkelt inte fungerar.

Det här är "The Wicker Man" i USA, utan sex, tvetydighet och religionskontrastering - och nästan utan män. Det är ett slags bisamhälle som syster Summersisle råder över, hintas det till den grad att man till slut vill skrika till Neil att man har förstått redan. Men Neil gömmer sig någonstans, kanske mumlande i manisk verklighetsflykt till sig själv "jag har gjort en BRA remake, jag har gjort en BRA remake..." Men det är det alltså inte. Den "feminististiska" vinklingen, eller vad man nu ska kalla det, gör verkligen inte saken bättre.

Ön är i alla fall sällsamt vacker, skogig och prydd av underbara hus. Några effektiva chocker, som egentligen inte har så mycket med handlingen att göra, får en att vakna till emellanåt. Men när den stora överraskningen väl kommer serveras den med en sådan grad av tydlighet att det inte blir hemskt, hur hemskt det än är (och var, på den gamla goda tiden). Bitvis är det rent pinsamt.

Nicolas Cage går från håglöst spel till nästan överspel och Ellen Burstyn i ungefärligen Christopher Lees roll gör verkligen inget imponerande jobb, även om hon ser väldigt cool ut även på rätt gamla dar. Det skulle förstås inte skada om hon hade lika bra repliker som Lee att jobba med istället för rena banaliteter. Leelee Sobieski, från bland annat "Eyes Wide Shut" där hon kanske snodde med sig några masker till inspelningen, är eventuellt bäst utan att egentligen uträtta något särskilt. Hon har i alla fall närvaro.

Avsiktligt komiskt blir det (väl?) ibland, som när Cage börjar slå kvinnor på käften och springer runt i en björnkostym, men oftast är "The Wicker Man" den sämsta sortens dåliga film: den som man inte ens skrattar åt. Den är inte drömsk och inte mardrömslik, den är mest sövande.

Det är inte den pålagda epilogen som gör filmen dålig. LaButes Director's Cut är befriad från den krystade ploj som förlänger pinan i bioversionen, och bjuder också på lite extra grymheter och omotiverad bitortyr, men det hjälper liksom inte. Har man gjort en dålig film så har man...

© Anders Lindahl
2007-06-08

© Scanbox
"Mina undersökningar har lett mig till slutsatsen att er ö är en jävla skitö!"

Originaltitel: The Wicker Man
USA, 2006
Regi: Neil LaBute
Med: Nicolas Cage, Ellen Burstyn, Kate Beahan, Molly Parker, m.fl

Genre: Thriller
Hemmabio: 2007-06-06

Relaterat: The Wicker Man (1973)     

Dela |