Porky's (1982)

Förlegad fluktarfilm

0 russin

Det finns ett distinkt drag av Ed Wood i Bob Clarks filmskapande. Wood kallas ju gärna för tidernas sämsta filmskapare, men han hade nog kommit bra överens med Bob Clark. Clark inledde sitt filmskapande i slutet av sextiotalet med zombies och soldater som byter kön och avslutade det, Bob Clark avled i en bilolycka tidigare i år, med filmer som "The Karate Dog" och "SuperBabies: Baby Geniuses 2". Däremellan hann han med "Porky's" och två uppföljare.

"Porky's" är en high school-film som utspelar sig på femtiotalet. Naturligtvis handlar den om sex, nästan enbart faktiskt, vilket innebär frustration över att inte tillämpa någon, lyckan över att hitta ett spaningshål till tjejernas duschrum och, framför allt, huvudpersonernas växande irritation över att inte komma in på strippklubben/bordellen "Porky's" i grannstaten.

"Porky's" utspelar sig som sagt i Amerikas femtiotal och utanför reklambildernas kärnfamiljsidyll var detta knappast ett utopiskt samhälle. I en film från den tiden måste man alltså förstå att inslag av chauvinism och rasism kan förekomma, om än som en oavsiktligt del i berättelsen. Men vad ska man egentligen säga om en film från 1982 som innehåller samma element utan att ens göra ett försök att problematisera frågorna?

Är jag för politiskt korrekt nu? Har jag för tjocka 2000-talsglasögon på mig? Det är ju ändå en enkel komedi vi talar om. Ok, jag köper det och försöker se "Porky's" utan andra förtecken än de rent humoristiska.

Ajdå, den åkte dit i alla fall. Det här är helt enkelt varken en rolig eller välgjord film. Troligtvis behöver man inmundiga en del alkoholhaltiga drycker för att roas av den och jag hade tyvärr inte tillräckligt mycket sprit hemma, eller ens på mitt lokala systembolag, för att lyckas med detta. Inga russin till Bob, med andra ord.

© Andreas Hallgren
2007-06-11

Källa: Viasat
Sexbekymmer och badrumsfluktning i "Porky's" (1982)

Originaltitel: Porky's
USA, 1982
Regi: Bob Clark
Med: Dan Monahan, Mark Herrier, Wyatt Knight, Roger Wilson, Kim Cattrall m.fl.

Genre: Komedi
Svensk biopremiär: 1982-07-14
Teman: 80-talsvecka

Relaterade artiklar
Det glada 80-talet: Del 2: High school


Ingår i följande teman


80-talsvecka

     

Dela |