The Ninja Mission (1984)

Kalkon och bedrift, på samma gång!

1 russin

Svenska kvasiskådisar som säger dåliga repliker på dålig engelska och främmande länder som egentligen är Småland eller Lidköping, men också biljakter och skottlossningar som klådde det mesta som då hade producerats i Sverige. Där några av Mats Helges klassiska kännetecken.

Berättelserna om Mats Helge är många, inte minst i hans forna hemstad Lidköping (där jag för övrigt bott). Andra myter och missförstånd har glatt skapats av herrn själv. Men man behöver inte citera mer eller mindre sanna anekdoter för att det ska framgå att han är en av Sveriges mest intressanta filmpersonligheter.

Historiska spektaklet "Sverige åt svenskarna", som han producerade tillsammans med Per Oscarsson blev ett fiasko av "Kalabaliken i Bender"-mått. Han var först i Sverige med att filma på Super 16. Hans besök på Göteborg Film Festival för några år sedan är talande. Det trumpetades ut som hans första offentliga framträdande på 25 år - även om det varit föreläsningar på bland annat Högskolan i Skövde innan dess. I en fullsatt salong väntar också två kronofogdar, gissningsvis med en diger räkning. Sveriges bästa filmutrustning sades länge vara gömd på olika ställen i Skåne så att skattmasen inte skulle komma åt grejerna.

Helge är på sätt och vis den logiska länken mellan Ed Wood och Uwe Boll men också något av en svensk Roger Corman. Hans bolag har varit en plantskola där många vässat filmtänderna. SteadiCam-legendaren Dick Ying har jobbat med både kamera och stunts på Helge-produktioner. Anders Nilsson gick ju vidare till att göra riktigt bra svenska actionfilmer efter att ha lärt sig "the ropes" hos Helge.

Helges egna filmer, däremot, är det inte så mycket bevänt med. "Ninja Mission" har (åtminstone av honom själv) ofta nämnts som den största svenska succén någonsin i USA, och det ligger säkert någon matematisk sanning i det, men den är också ett typexempel på C-film där bristerna äro som stjärnorna på himmelen i antal. Det är förstås en del av charmen, tillsammans med nöjet i att utbrista saker som "men det där är ju i staaan!" (Lidköping).

Så över till själva filmen, då...

"The Ninja Mission" är en av de sämst spelade och regisserade filmer jag sett, vilket tyvärr gör det omöjligt att ens i den bästa välmening ge högre betyg än ett ynka russin. Men, det är också en renodlad svensk actionfilm gjord när något sådant nästan var otänkbart - komplett med helikopter, blåfiltrerat ljus i massor, Volvobilar som de kör skiten ur i rätt kompetenta biljakter och rökosande skottlossning in absurdum. Den har också ninjas med kaststjärnor och allt. Angående just ninjandet: en spark eller två ser väl okej ut, men här överväger ändå komiken. De hongkongfilmer som Helge ser ut att ha inspirerats av behöver inte känna sig hotade, om man säger så.

Kärnforskaren Markovs opryda och poprockande dotter Nadia räddas undan hemska ryssar av en mystisk legosoldat vid namn Mason i början av filmen. Till sin hjälp har Mason ett gäng bleka ninjas anförda av kampsportaren Bo F. Munthe (i skrivande stund nyss synlig i "Yippee Ki-Yay, MF" på TV6) som faktiskt inte gör den minsta ansträngning att prata något annat än supersvensk engelska - något han nästan borde ha respekt för.

Markov vill hoppa av till Väst, eftersom hans forskning skulle kunna rubba den ömtåliga stormaktsbalansen. Fritagningen går dock inte enligt planerna, både professor och dotter hamnar i fel händer. Ett raffinerat bedrägeri, styrt av den mycket långsamt talande Mr Abelman, tar nu sin början och Masons ninjagäng måste in i Sovjet för att mer eller mindre rädda hela mänsklighetens framtid och i förbifarten halvera ryska armén.

Det finns något slags handling, och rentav en överraskning eller två. Det är dock inte i första hand storyn som ändå gjorde filmen till en påstått stor framgång i USA. Inte minst är den riktigt våldsam, något jag själv minns som ett viktigt och tungt vägande argument hos videouthyraren när man var i den ålder som filmen väl i första hand riktades till. I den avslutande striden är det stundtals ett blodbad på gammal Peter Jackson-nivå som serveras.

Det här är lågbudget på Troma-nivå och bilden är rätt dassig och ofta underexponerad, men klippningen är ibland okej. Ibland är det rentav lite slomo i skjutandet, kanske i någon slags Peckinpah-ambition. Musiken är spartanska synthslingor i Faltermeyers eller Carpenters skola. Det rödsvarta introt har nu gått varvet runt, från coolt till cheesigt till retrosnyggt. Nöjet i att se med vilka enkla knep Helge och hans team har "ryssifierat" bilar och annat är inte heller att underskatta.

Kort sagt, både bristerna och poängerna är lika underhållande. Sällan har en film varit mer lämpad för att ses i ett glatt gäng.


FOTNOTER
Den blåa tonen i många av scenerna är förstås delvis avsiktlig, men sägs också ha förstärkts av det roande faktum att Helge använt film som passerat sitt bäst före-datum. Kan vara en skröna, men en jag tenderar att tro på.

Mannen som spelar Mason heter egentligen Krzysztof Kolberger, men Christofer Kohlberg såg mycket coolare ut i förtexterna. Själv spelar Helge en ryss med med det påhittiga namnet Ivan...

På 90-talet kunde man se många av Helges filmer på Femman, introducerade av en både urskuldande och nostalgiskt leende Ronny Svensson. Numera är de inte helt lätta att få tag på, men "Ninja Mission" finns i alla fall på DVD (en riktigt tafflig utgåva i 4*3, lämpligt nog).

© Anders Lindahl
2007-06-16

Originaltitel: The Ninja Mission
Sverige, 1984
Regi: Mats Helge
Med: Krzysztof Kolberger, Hanna Pola, Bo F. Munthe, Curt Broberg, m.fl

Genre: Action
Teman: 80-talsvecka


Ingår i följande teman


80-talsvecka

     

Dela |