Heathers (1989)

High school-filmens svarta får

5 russin

High school-filmen är, som bekant, en genre som är intimt förknippad med åttiotalet. Det är därför passande att det i decenniets sista skälvande år kommer en film som är ett cyniskt lustmord på hela genren.

I "Heathers" har vi alla element i form av socitetsbrudar, sportfånar, plugghästar, nördar och rebeller, en oförstående föräldrageneration och sociala statuskrig på liv och död. Det sistnämnda brukar oftast vara en metafor i genren, men i "Heathers", som vrider om alla klichéer minst ett par extra varv, är det blodig verklighet.

I stormens öga på Westerburg High hittar vi Veronica (Winona Ryder) som är på väg att bli en fast part i skolans toppskikt, socitetstjejerna Heather (Shannen Doherty), Heather (Lisanne Falk) och Heather (Kim Walker). Visserligen hatar de fyra vännerna varandra, men vad gör man inte för att tillhöra eliten? Till skolan kommer den tystlåtne rebellen Jason Dean (Christian Slater, vars truliga tonåring vi känner igen från "Gleaming the Cube" och "Pump Up the Volume") och Veronica blir såklart intresserad. Jason Dean visar sig inte bara vara trulig utan en fullfjädrad psykopat och snart ställer han och Veronica till med en självmordsvåg bland såväl Heathrar som sportfånar. Men det är väl ingen som blir ledsen för det?

Nejdå, "Heathers" är en genomcynisk och ibland rätt elak film, eller rättare, den värld och de personer den skildrar är just detta. Och det är förbaskat roligt alltsammans! Michael Lehman (regi) och Daniel Waters (manus) debutfilm är ett påhopp på hela decenniets High school-genre i synnerhet och alla filmer med en antydan till moraliserande ton i allmänhet och det är lika befriande idag som någonsin 1989. Istället visar den en högstadieverklighet som, om än i väldigt, väldigt skruvad form, har en mer genuin känsla än de flesta andra filmer på ämnet.

Till detta kommer en rent av underbar dialog, till exempel i Veronicas upprepande patéätande med föräldrarna. Det finns också många härliga one-liners att välja på, men min favorit måste nog ändå bli när Heather (nej, inte Heather... Heather!) uttrycker överraskning med den mustiga:

- Fuck me slowly with a chainsaw!

"Heathers" är en av de få filmer som ärligt förtjänar att sätta "kultfilm" på DVD-omslaget. Därför är det ännu trevligare att man valt att inte göra detta. Mindre roligt är väl att Lehman/Waters gick vidare till att göra filmer som "Höken är lös" efter "Heathers", men de har väl också hyror att betala antar jag. Om man inte har något djupt fundamentalt emot svarta komedier är "Heathers" hursomhelst lagstadgad tittning. Jag tror till och med att Reinfeldt sade något om det häromdagen, so there...


Fotnot: Vid Sverigepremiären hette filmen "Häxor, läxor och dödliga lektioner", ty detta skedde vid den tid då engelska titlar fortfarande översattes i Svea rike. I den svenska DVD-version tycks dock filmen återgått till sin något kortare engelska titel.

© Andreas Hallgren
2007-06-11

Originaltitel: Heathers
USA, 1989
Regi: Michael Lehmann
Med: Winona Ryder, Christian Slater, Shannen Doherty, Lisanne Falk, Kim Walker m.fl.

Genre: Drama, Komedi, Romantik
Teman: 80-talsvecka


Ingår i följande teman


80-talsvecka

     

Dela |