Cannonball Run (1981)

En seriekrock av barnsliga infall

1 russin

Premissen är löftesrik; ett gäng lagföraktande bilister, motorcyklister och allmänna ligister ska tävla om att korsa USA snabbast. Så dumroligt som det låter blir det dock sällan, trots en räcka bilstunts och en hel drös med stjärnor.

När man ser "Cannonball Run" får man känslan av att samtliga inblandade varit lite småfulla under hela inspelningen. Kanske är det så filmen bör ses, på en drive-in med en Budweiser i näven och fyra innanför kragen.

Hastighetsgränser är förstås inget tävlarna bryr sig om, och snuten kan man ju hantera på olika vis. De tuffa brudarna i Lambourghinin drar bara ner dragkedjan i overallen lite, Roger Moore har bilen full av gadgets, Dean Martin och Sammie Davis JR klär ut sig till präster och våra hjältar Burt Reynolds och Dom DeLuise kör en ambulans. För att komplettera bluffen hittar de en skelande proktolog och kidnappar som patient en snygg blondin (Farrah Fawcett) som snabbt drabbas av Stockholmssyndromet vid åsynen av Burts mustaschinramade machosmil. Farrah är egentligen en miljöaktivist som helst pratar om trän, men Burts manliga utstrålning och ett litet tal om att leva livet fullt ut får henne förstås att se annorlunda på saker och ting.

För regin stod Hal Needham, egentligen stuntman och stuntkoordinator, som tidigare regisserat Reynolds i "Nu blåser vi snuten". Det finns förstås en del roliga stunts och gott om idiotisk körning genom diverse väggar och dylikt, men kanske inte riktigt i den galenhetsgraden man skulle tro.

Det är för övrigt en Golden Harvest-produktion. Inte så häpnadsväckande, alltså, att Jackie Chan dyker upp i en liten roll. Han spelar japan i en högteknologisk Subaru komplett med VHS-maskin för snuskfilmer, men pratar kantonesiska ändå. Först mot slutet får han slåss lite, och vänner av hans hongkongfilmer kommer bli föga impade.

Det finns som ni märker mycket att uppröra sig över, om man är så hugad. Det finns färre saker att garva riktigt gott åt. Det är spretigt, ofta okomiskt och egentligen inte ens särskilt spännande. Men det är 80-tal på 80-taligaste vis vilket ofrånkomligen skapar både nostalgi och en viss ökad tolernas hos en gammal uv som eder ödmjuke recensent. Det är endast marginellt bättre än "Göta Kanal 2" men det är ingen tvekan om vilken film som är trivsammast att se.


FOTNOT
Hmm... alla tävlarna stämplar ut en efter varandra inför starten, men i mål är det tydligen först till kvarn som vinner oavsett när man startade. Lite orättvist kan man tycka, och lite symptomatiskt för en film som inte ens bryr sig om det mest uppenbara manusproblemen...

© Anders Lindahl
2007-06-12

Foto: Smile APS/TV4
"Mitt i plåten!" Dean Martin och Sammy Davis Jr.

Originaltitel: The Cannonball Run
USA, 1981
Regi: Hal Needham
Med: Burt Reynolds, Dom DeLuise, Roger Moore, Farrah Fawcett, Dean Martin, Jackie Chan, m.fl

Genre: Action, Komedi
Teman: 80-talsvecka


Ingår i följande teman


80-talsvecka

     

Dela |