Top Gun (1986)

"I feel the need, the need for speed!"

5 russin

Det är lika bra vi får det överstökat på en gång: "Top Gun" är en musikvideoversion av J.M. Flaggs ikoniska rekryteringsposter från första världskriget, ni vet den där "Uncle Sam" pekar på just dig och utbrister "I want YOU for U.S. Army". Det fungerade också och efter vad jag förstår så ökade antalet ansökningar till det amerikanska flygvapnet rejält efter "Top Guns" premiär. I Sverige lade vi ner Södertörns flygflottilj. Två år senare flög förvisso JAS 39 Gripen för första gången men om man ska vara lite elak har det väl under åren varit mer rusning från snarare än till den flygvapensatsningen.

Tillbaka till filmen. "Top Gun" är en kompisfilm av stora mått. Själva historien om den våghalsiga och smått rebelliska piloten Maverick (Tom Cruise) och hur han till slut hittar både sig själv och sin plats i gänget får lätt plats på baksidan av ett boardingkort. Ändå är det svårt att inte känna ett stygn av glädje och lättnad när konkurrenten Iceman i slutet säger till Maverick att:
- You can be my wingman anytime.

Ah, male bonding. "Top Gun" utspelar sig i en mycket manlig värld av kamratskap, snabba och dyra fordon och allvarsamma lekar på liv och död. Det är nästan enbart män med i filmen, till och med Mavericks romantiska intresse (Kelly McGillis) har det manliga, eller i alla fall androgyna, smeknamnet "Charlie", och det är lätt gjort att läsa in en homoerotisk undertext till filmen. Detta har troligen redan gjorts i både en och två B-uppsatser i filmvetenskap så vi lämnar ämnet därhän i denna text.

Istället kan vi gärna prata om "Top Guns" verkliga styrka: flygsekvenserna. När jag satte mig för att se om filmen trodde jag ärligt talat att jag skulle uppfatta den med ett milt, men roat, överseende som en testosteronstinn actionfilm fast i en svunnen tid. Jösses, vad fel jag hade! Scenerna där jaktplanen jagar varandra och utför närstridsdueller i överljudsfart är fortfarande actionladdade till tusen och karga uttryck i stil med "Bogey at six o'clock! I've got missile lock!" förstärker den totala fokusering på det avgörande nuet som är så viktig för actionscener.

"Top Gun" är avgjort fånig, men på ett rätt kul sätt, när den befinner sig på marken. Väl i luften visar den upp ett herravälde som ingen flygfilm hittills har brutit. Lämna hjärnan i omklädningsrummet, dra på dig overallen och slå dig ner i förarstolen för en njutbar flygfärd. Maverick summerar själv filmen rätt bra:
- You don't have time to think up there. If you think, you're dead.

© Andreas Hallgren
2007-06-13


DVD / Blu-ray

"Top Gun" finns ute i en trevlig dubbbel-DVD för en rätt billig penning. Förutom kommentarer från Jerry Bruckheimer, Tony Scott och marinexperter hittar vi bland annat en "behind the scenes"-dokumentär och, inte minst roligt, musikvideor till soundtracket som blev en hit i sin egen rätt.
Foto: Paramount Pictures/TV4
Tom Cruise och Kelly McGillis i "Top Gun"

Originaltitel: Top Gun
USA, 1986
Regi: Tony Scott
Med: Tom Cruise, Kelly McGillis, Val Kilmer, Anthony Edwards, Tom Skerritt, Michael Ironside m.fl.

Genre: Action, Drama, Romantik
Teman: 80-talsvecka


Ingår i följande teman


80-talsvecka

     

Dela |