Rush Hour 3 (2007)

Usch hour?

2 russin

Två hela russin!? Va i jäsikens!?

Ja, om du sett de första tio eller tjugo minuterna och sedan stängt av, alternativt lämnat bion i protest släpandes din dejt efter dig, har du inte bara min förståelse utan även min respekt. Inledningen på "Rush Hour 3" är så horribel att man tänker att inte ens Brett Ratner kan ha sänkt sig så lågt. Chris Tucker är tråkigast av allihop och verkar helt ha tappat bort sin komiska begåvning. Det enda intressanta som händer i början är att världens eventuellt största kines dyker upp och snurrar runt våra hjältar på en pinne. Och ärligt talat, inte ens det är särskilt intressant.

Min teori är att Bretts tramsande med grabbarna har räckt till max en timmes speltid, och att han låtit en bebis regissera början. Det är ju ändå inget viktigt som ska med där, bara bakgrunden till varför duon Tucker / Chan åker till Paris. Och dit åker de för att de ska kunna slåss i Eiffeltornet och gå på kitschig brudshow (där Jackie får sjunga lite!). Och för att Yvan Attal ska få spela taxichaffis och sammanfatta omvärldens syn på USA i tämligen råbarkade ordalag.

Yvan, ja du läste rätt. Det är en extremt internationell produktion det här, nästan en utsträckt hand till världssamfundet. Hiroyuki Sanada från Ringu spelar Jackies "bror" (först tror man att inte ens filmteamet noterat att han talar japanska, men förklaringen kommer), Roman Polanski (världens kanske mest kände landsflyktige regissör) spelar osympatisk tullare och våran Max von Sydow har en halvstor roll.

För dig som är ung cineast och tror att Max bara är med i bra saker kommer här en liten väl vald resumé: "Blixt Gordon" (1980), "Conan Barbaren" (1982) och "Judge Dredd" (1995). Listan kan göras mycket längre och säger något egentligen rätt sympatiskt. En av världens bästa skådisar (som råkar vara svensk, hurra!) verkar trivas så bra med sitt jobb i alla dess nyanser att han gärna och utan pretentioner är med i skräp också. Man väntar bara - med en blandning av skräck och bävan - på den dag då vi ser hans namn på omslaget till en Uwe Boll-film (kanske till vänster om Lauren Bacalls).

Men dåligt, det är det. Man minns 80-talets sämsta snutduorullar, inte med nostalgi utan med en besvärad grimas, i filmens sämsta stunder - som tyvärr utgör en ganska stor del av speltiden. Det var lustigt att jag av en ren händelse nämnde 80-talets snutfilmer, för alldeles nyss fann jag mig zappandes runt på teven och konfronterandes den uruselt perfekta "Showdown in Little Tokyo", något av denna genres grandiost idiotiska farväl, och undrade just vad som hänt med konceptet - bara för att byta kanal och se "Rush Hour 2". Den är vad som hänt med konceptet. Tvåan är ändå rätt skoj och innehåller en biroll av Zhang Ziyi.

Men innan enochenhalvtimmesklockan slår har ändå den tredje rusningstimman också hunnit locka fram några riktiga garv, inte bara "jo, men det var i alla fall liiiiite kul"-garv. Och så slåss de i Eiffeltornet. Därav de två russinen.

Zhang Jingchu från finska "Jade Warrior" och Tsui Harks "Seven Swords" känns dock lite bortslösad, och jag kan inte för mitt liv förstå mina förutspåelser om att hon skulle kunna bli något slags ny nyss nämnda Zhang Ziyi.

Jackie själv har eventuellt insett att han blivit gammal. I vissa stunder undrar man ifall han använt sig av en stand-in, i andra tänker man "han kan bättre än så", och i bara vissa få stunder så påminns man om att han är eventuellt världens mest energiska skådis. Å andra sidan börjar det bli något distingerat, nästan grånat, över honom när han håller masken. Om han nu bara kunde lära sig prata engelska kunde han kanske bli något slags asiatisk Charles Bronson.

Sammanfattningsvis är "Rush Hour 3" något av ett svaghetsbesked från de flesta inblandade. Men visst garvar man ibland.

© Anders Lindahl
2008-02-04


Tack till SF Video för recensionsexemplar

DVD / Blu-ray

I extramaterialet finns några outtakes som inte kvalade in för att visas i eftertexterna samt några scener som Ratner inte tyckte var bra nog att vara med i filmen.

Hoppas ni noterade den rakbladsvassa sarkasmen i föregående mening.
© 2007 NEW LINE PRODUCTIONS

Originaltitel: Rush Hour 3
USA, 2007
Regi: Brett Ratner
Med: Chris Tucker, Jackie Chan, Max Von Sydow, Zhang Jingchu, Roman Polanski, Yvan Attal, m.fl.

Genre: Action, Komedi
Svensk biopremiär: 2007-08-10
Hemmabio: 2008-02-06     

Dela |