Project A (1983)

Tramsig triumf

4 russin

Jackie Chan både regisserar och regerar i den här stilbildande (det var väldigt vad ofta det ordet dyker upp när jag skriver om Hongkongfilm) actionkomedin.

Det är i "Hongkongs tidiga dagar", vad nu det ska betyda. 1900-tidigt känns det som. Jackie, här känd under kryddnamnet Dragon, tillhör kustbevakningen som ska skickas ut på havet för att kväsa piraterna som härjar där. Det börjar dock med en hel del bråk på torra land. Efter några minuter är det fullt slagsmål mellan kustbevakningen och gatupoliserna på en bar, så att vi inte ska nicka till. En synbar civilist (Yuen Biao) muckar gräl med Jackie och de hinner raskt visa hur man slåss på Hongkongvis - det vill säga med lika delar akrobatik, slapstick och dödsförakt - men mycket häftigare än så ska det bli.

Att fajtingscenerna skulle vara häftiga hade man ju lätt kunna slå vad om, men faktum är att de är helt stolliga. I hela tagningar, utan fega bortklipp, dokumenteras stunt i absolut världsklass. Folk studsar nerför trappor och ut från balkonger och slåss med cyklar och släggor. I Jackies Hollywoodfilmer är det ju mest han själv som får toka sig, men här är hela stuntteamet med och förtjänar sin lönepeng med råge.

Det råder ingen tvekan om vad som är filmens selling point när de faktiskt visar ett fall från ett klocktorn två gånger på raken. Det är okej, fallet är värt att upprepas, och att Jackie fortfarande lever kan man åter förundras över lite. Innan dess har han just klättrat uppför en flaggstång med handfängsel på sig. Tjugo år senare var det förresten dags att hylla Harold Lloyds berömda klockklättrarscen igen, i "Shanghai Knights".

Humorn då? Ja, kanske har ett alltför stort intag av Hongkongrullar gjort mig lite dum i huvudet, men jag måste erkänna att jag skrattar rätt belåtet åt tramserierna som är inpetade mellan, eller mitt i, dusterna. Vissa skulle väl finna det hädiskt att jämföra Jackie med Keaton, Chaplin och nämnde Lloyd, men visst är de stora influenser.

När hela Jackies kustbevakningsstyrka "nergraderas" till vanliga poliser och Biao visar sig vara deras nya överordnade inträder den klassiska "nu ska rekryterna med hård disciplin läras en läxa"-fasen, men i något muntrare tonfall än vanligt.

Sammo Hung är ju också med, glömde jag nämna. De tre (Hung, Chan och Biao) var ju de såtaste vänner, eller åtminstone flitiga samarbetspartners. Hung presenteras som cool kriminell när han ger sig in filmvärldens typiska, rökiga pokermatch - frånsett att de spelar Mah Jong. Han lejs att ordna polisgevär åt pirater och hans moral kommer och går lite beroende på vädret. De kommer i alla fall stå tillsammans mot en till synes oslagbar pirat i den avslutande fajten, vars upplösning inte riktigt är av den typiska arten.

Har man så roligt åt en film som jag hade åt "Project A" får man inte sätta mindre än fyra russin. Det behöver eventuellt inte betyda att den är bra, men tråkig har jag väldigt svårt att föreställa mig att någon skulle kalla den.

© Anders Lindahl
2007-03-10


DVD / Blu-ray

I en box från Hong Kong Legends med trenne skivor kan man hitta både "Project A" 1 och 2 samt en jättedrös med extramaterial. Bey Logan kommentarsspårspratar på sitt roande och faktaspäckade vis. Stuntmannen Mars får komma till tals i en kvartslång intervju, en lågmäld, jordnära herre som råkar ha som jobb att ta och ge stryk på vita duken. Här finns också en mycket intressant intervju med Yuen Biao, som verkar vara en riktigt stillsam och tankfull herre - om man inte sett hans filmer...

Huvudnumret är en dokumentär av långfilmslängd om filmen, introducerad av ingen mindre än Bey "kommentarsspårskungen" Logan. Det är ett ambitiöst hyllningsverk, sån't som man ju ganska ofta hittar på DVD-utgåvor när det gäller stora Hollywoodklassiker, där både filmvetare och inblandat filmfolk får komma till tals. I början handlar det mest om Jackie och hans lite knaggliga väg till stor berömmelse, för den som vill veta mer om Hongkongs största stjärna sedan Bruce Lee.

Med mycket mera...
Originaltitel: 'A' gai waak
Hongkong, 1983
Regi: Jackie Chan
Med: Jackie Chan, Yuen Biao, Sammo Hung Kam-Bo, Mars, Dick Wei, Winnie Wong, mfl

Genre: Action, Komedi
Teman: Hongkongveckan 2007

Relaterade artiklar
Hongkong!


Ingår i följande teman


Hongkongveckan 2007

     

Dela |