The Postman Fights Back (1981)

Bestämd brevbärare bekämpar bergsbanditer

3 russin

"Once Upon a Time in China" brukar ofta, kanske mest i marknadsföringssyfte, beskrivas som en kinesisk "Once Upon a Time in the West". Den här filmen ligger dock betydligt närmare Leones västernfilmer, både musikaliskt och tematiskt.

En högst verklig kinesisk maktkamp i början av 1900-talet ligger i bakgrunden. Som en liten information ska här Sun Yat-sen ses som den goda parten medans Yuen Shik-hai (västerländsk stavning skiftar) då alltså är den dumma i dramat, men så försökte han också göra sig till envåldshärskare lagom efter att Kina just lyckats bli en republik. I denna republiks tidiga dagar råder en orolig tid med komplexa allianser. På markplan råder den starke eller mest tjuvaktiges lag, fädrer säljer sina döttrar och järnvägen börjar länka ihop Kina. Fortfarande fightas man dock lika gärna med svärd som med gevär och resan som filmens brevbärare företar går till fots genom vackra skogar.

Brevbäraren Ma trivs med sitt jobb, han får resa mycket och verkar inte så intresserad av pengar och ära. När han och en tjuvaktig kompis blir kontaktade av den välklädde, mystiske och pricksäkre Hu (Eddy Ko) med ett önskemål om att agera kontaktperson åt honom är han först inte så intresserad. Men det gammalmodiga brevbäreriet är inget framtidsyrke, med den kommande järnvägen och allt, så tids nog faller han till föga för tjat och ren nödhävd. Deras uppdragsgivare vill ha banditen Jiao som sin allierade i det inbördeskrig som pågår och det är deras jobb att agera något slags diplomater medelst medhavda presenter. På vägen till Jiaos provins blir de fler.

Skäggstubbiga Leung Kar-yah spelar Ma med en behärskning och pondus som är långt ifrån självklar i genren. Lite tråkig kan man rentav tycka att han är, om än en rättskaffens man, så det är kanske tur att han som sällskap får lite mer karikatyriska kumpaner. En halvknäpp dynamitexpert och inte minst Fu, med dolda vapen i ärmarna och akrobatiska prisjägare i hälarna. Chow Yun-Fat är här en cool gambler många år innan rollen i "God of Gamblers" och beter sig som en storstjärna även om han inte riktigt var det vid det här laget. Skaran kompletteras också med ett par kvinnor, av olika skäl.

Gänget är sympatiskt och lojalt både mot sårade kollegor och främlingar i nöd. Trots deras snällhet går dock inget enligt planerna och verkliga problem blir det när deras mystiska fjäskgåvor som de ska överlämna till Jiao försvinner. Vad presenterna består av, får de inte veta något om. Anfallna blir de från alla håll och kanter och de inser alltmer att de inte har alla fakta på hand. Hur ska det gå...?

"The Postman Fights Back" är mindre flamsig än många jämngamla "historiska" HK-filmer och slår tidigt an en relativt jordnära ton, där även kamperna är ganska behärskade - i alla fall i så måtto att folk inte är undantagna från tyngdlagen. Fiffigt är det dock en hel del. Smarta bomber i form av råttor med dynamit i svansarna, ninjamagnet kontra kompass och en hemsnidad träpil med en otäck överraskning i är bara några av de brutala påhitten som håller intresset uppe. När Chow anfalls av två prisjägare som slåss hängande och stående på varandra presenterar han sitt främsta vapen, sin scarf! Jet Li besegrade förresten en liknande duo i "Fearless", också regisserad av Ronny Yu. Det är legendaren Yuen Woo-Ping, för övrigt brorsa till en av skådisarna i filmen, som jobbat på sin digra resumé här med utmaningar såsom en liten skridskoarmé på en isig sjö.

När innehållet i de mystiska lådorna slutligen uppdagas och en av personerna visar sig vara en tvättäkta ninja är det upplagt för en häftig och lite tragisk final, med både dynamithämnd och klassisk man-mot-man-kamp med några riktigt sköna fiffigheter.

En kul grej med Ronny Yus film är att den nästan obligatoriska expositionen i början görs mer pedagogisk med hjälp av till synes urgamla foton. Det är fortfarande, som vanligt i Hongkongfilm, lite svårt att minnas allt det viktiga som sades när filmen sedan drar igång, men det är ett lovvärt försök.

Även om musiken får lite fnatt ibland är "The Postman Fights Back" ett bra exempel på Hongkongaction i den galet underhållande men samtidigt lite mer realistiska skolan. Visst ligger fokuset på fajting, visst är tempot ibland svindlande högt på bekostnad av stämning, men här finns ändå en story. Det finns också en serie sköna locations och en okaraktäristisk mängd med snö.

Summa summarum: sevärd på sitt sätt.

© Anders Lindahl
2007-03-06


DVD / Blu-ray

Hong Kong Legends kan man lita på. Kinesiskt prat, engelsk dubbning för den som nödvändigtvis bara måste förstöra filmen samt ett kommentarsspår från HK-experten Stefan Hammond. Bilden är mastrad till 16x9 och ser fin, ut under omständigheterna.

Ånyo är det värt att påpeka att Hong Kong Legends utgåvor också har begripliga och rentav grammatiskt korrekta textspår, något som inte alltid är fallet när man exempelvis köper en reg 3:a från Deltamac eller liknande.

Ett par intervjuer finnes också, även om den med Chow inte direkt är specifik för filmen och bland annat återfinns på M.I.A:s utgåva av "A Better Tomorrow". Kanske ingår den i Hongkongs public domain eller nå't... Intervjun med Leung är riktigt sevärd och kul.


Originaltitel: Xun cheng ma
Hongkong, 1981
Regi: Ronny Yu
Med: Chow Yun-Fat, Cherie Chung, Mei Sheng Fan, Eddy Ko, Leung Ka-Yan, Yuen Yat Chor

Genre: Action, Äventyr
Teman: Hongkongveckan 2007

Relaterade artiklar
Hongkong!


Ingår i följande teman


Hongkongveckan 2007





     

Dela |