Once Upon a Time in China (1991)

Försenad patriotism av fin kvalitet

4 russin

Här bjuder Tsui Hark på ett riktigt historiskt fajtingspektakel om en av Kinas folkhjältar, med ingen mindre än Jet Li i huvudrollen. Succén var massiv och en trilogi skulle det bli av det hela till slut.

Perioden, runt förra sekelskiftet, dyker upp rätt ofta i Hongkongfilm, senast i "Fearless" som är just Jet Lis farväl till martial arts-genren. Kina är på botten, främmande djävlar utnyttjar och förödmjukar landet som väntar på en hjälte att se upp till, en samlande person att haka upp sitt självförtroende på. Hjälten här är dock en annan än i Ronny Yus film, och har faktiskt varit föremål för den längsta serie långfilmer som producerats om en enda karaktär om jag inte misstar mig.

Wong Fei-hung fanns på riktigt, men källmaterialet är trots den relativt sena tiden ganska knapert så han verkar ha ungefär samma mytiska status som Robin Hood. Och precis som brukar vara fallet i filmer med Hood serveras här inte någon komplett bakgrund eller biografi - folk förväntas veta vem det är.

Vem är han då? Jo, Wong var både kampsportsmästare och läkare (i den här genren finns det ingen som helst motsättning mellan dessa sysselsättningar), en man så rättskaffens att han inte går med på att bli fritagen ur fängelse ens ifall han skulle vara oskyldigt dömd. Kina är ett land av lagar, säger han allvarsamt och stannar i cellen. Faktum är att en stor portion av filmen består av att problem och förödmjukelser staplas på Fei-hungs huvud. Tålmodigt, som en typisk kinesisk hjälte, avstår han från att ta till våld mot orättvisorna och manar sina lärlingar att göra detsamma. När han slutligen drivs till kamp är det dock föga tvekan om vem som regererar, inte ens den importerade nymodigheten pistoler är en match för någon med bra reflexer.

Yuen Biao, en annan stor HK-stjärna vars karriär dock tynat bort lite, vet inte vart han ska vända sig. Kanske till den andre mästern i sta'n, nyanländ och ingalunda ett svin men fattig nog att sälja sina stridskonsttjänster åt sådana. För inte räcker det med att utlänningarna utnyttjar kineserna, hemgjorda gangsters ställer till minst lika mycket problem och den svaga kolonialpolisstyrkan verkar helt ointresserad av att häkta rätt personer.

OUaTiC, som den säkert förkortas i nördiga sammanhang, är full av exempel på Tsui Harks företräden men få av hans brister. Han är inte världens bästa personregissör men Li är rätt självgående och klarar sig bra ändå. Han är inte bara en fantastisk stridskonstnär (här är ordet konst inte bara motiverat utan självklart) utan dessutom en helt okej skådis. Rosamund Kwan är också bra som kvinnan Wong inte riktigt fattar mod att stöta på (släktskapet som hennes tilltalsnamn "13th Aunt" ger intryck av är av rent titulär art, var inte oroliga). Under tidigt 90-tal var hon med i tjogtals med filmer och är ett bra exempel på den flit och nit varmed Hongkongskådisar kan ta sig an sin yrkesroll. De många birollerna sköts ok och den tramsiga comic relief-faktorn är inte störande hög.

Det här är också en ganska påkostad och lång film (dryga två timmar) jämfört med det mesta i genren. Både scenografi och xenofobi håller god klass. Ett talande exempel på det senare är en missionär som först känns som ett exempel på de främmande makternas påprackande av andra tänkesätt, men som vad det lider också ska få representera den offervilja som är en icke oväsentlig del av den religion han representerar.

Kung fu-andet är inte bara snyggt och påhittigt utan har förstås också en väldigt naturlig plats i filmen. Kampsporten blir en symbol för den identitet som kineserna tyckt sig tappa bort.

Sammanfattningsvis helt klart en av Harks bästa stunder som regissör. Precis som i fallen Lucas och Besson kan man gott undra varför det så sällan blir lika bra.

Men det är ju en annan historia. Eller flera stycken...

© Anders Lindahl
2007-03-08


DVD / Blu-ray

Som vanligt: det är Hong Kong Legends version du ska ha, om du ska ha filmen alls. På kommentarsspåret pratar genrens största vän, Bey Logan, med en av dess belackare, Mark King, som trots detta är med i den här filmen (och flera andra) och spelar elak västerlänning.


Originaltitel: Wong Fei Hung
Hongkong, 1991
Regi: Tsui Hark
Med: Jet Li, Rosamund Kwan, Yuen Biao, Jacky Cheung,

Genre: Action, Historia
Teman: Hongkongveckan 2007

Relaterade artiklar
Hongkong!


Ingår i följande teman


Hongkongveckan 2007

     

Dela |