Fist of Fury (1972)

En arg näve mot fusk och förtryck

3 russin

I "Fist of Fury" ska åter det kinesiska självförtroendet upprättas på martial arts-arenan. 1900-tidigt är det, japanerna (med flera) styr och ställer och ställer till det i Shanghai och kineserna är andra klassens medborgare.

I sådana här filmer, och i viss mån verkligheten, florerar de olika stridsskolorna som veritabla maskrosor. "Min kung fu är bättre än din kung fu", ni vet... Den nationella självkänslan hängs upp på förmågan att slåss med både stil och effektivitet och resultatet brukar ofta vara underhållande, även när ingen egentlig elegans gör sig till känna - som i Lees filmer, om man ska tillåta sig att påpeka kungens "brister". Nog för att han sparkade snabbare än ögat och förmodligen var bäst i hela världen på den ädla konsten att slåss, men stridskonst av den mest bländande och underhållande sorten var liksom inte hans gebit. Varför stila sig när man kan knacka till sin motståndare i huvet med sina nunchakus med blodvite och snabb seger som resultat eller kanske till och med slå under bältet om situationen motiverar det? Lees huvudpersoner var kaxiga, men hade egentligen inte så mycket showmanship.

Sergio Leones filmer ligger faktiskt närmare till hands än gamla svärdsvirvlande äventyrsfilmer. Snabba inzoomningar på kisande ögon och dramatisk musik med starka Morricone-vibbar, fast med mindre känsla.

Hur som helst: när mästaren Huo Yuanjia dör sörjer förstås alla hans kampsportslärjungar, men ingen mer än nyss hemkomna Chen (Bruce Lee) som formligen kastar sig på kistan i sorg. Som om det inte vore nog hälsar representanter för japanska bushidoskolan på för att håna dem och lämna över en skylt med texten "Asiens sjuke man" (Ottomanska/Osmanska riket var Europas dito på den här tiden, fyi). Förresten var det säkert japanerna som förgiftade mästaren... Frågan är bara vem man ska avsky mest; dem eller deras Quisling till tolk som njuter i fulla drag av sin roll som förrädare.

I enlighet med mästarens fridsamma principer avstår eleverna från att tukta besökarna, men Chen kan inte svälja sin stolthet utan besöker själv dojon lite senare för att spöa upp allihopa, något han gör utan större ansträngning. Sålunda har han startat ett litet krig och hans skola ställs inför ett svårt ultimatum.

Lee får här tillfälle att öva dramamusklerna gentemot sin käresta (Nora Miao, som var med i Lees tre första filmer) och leka lite inspector Closeau med småkomiskt resultat men det är förstås som fighter han briljerar. I några "bossfajter" mot slutet uppnås också äkta häftighet, exempelvis när han med blott händerna ska ta sig an elaka japaner viftandes med katanor och en ryss som tidigare i filmen showat lite genom att böja järnrör.

Japanerna har det inte lätt att få sympati i "Fist of Fury", ett inte helt ovanligt fenomen i genren. Om de inte tittar på en strippande geisha (som visar mer hud än brukligt i Hongkongfilmer) så planerar de massmord och utnyttjar sin maktposition å det fulaste. Filmerna blir ett sätt att i efterhand ta revansch för den forna förnedringen. Det är förresten här som Lee sparkar sönder en skylt med den hyfsat nedvärderande texten "No dogs or Chinese allowed".

"Fist of Fury" är inte särskilt bra, egentligen inte ens särskilt charmig, men liksom alla de få filmer Lee hann göra är den martial arts-historia på vita duken. Slutet är för övrigt lite coolt och tungt på samma gång, med en sådan där frysbild som alltid på något sätt lyckas kännas "klassisk"...


TRIVIA
Jackie Chan stuntar lite i den här filmen, men är inte helt lätt att upptäcka. Det ska i alla fall vara han som flyger genom en vägg på slutet, och han dyker också upp som statist i en tidig träningsscen.

Namnen på Lees filmer är förrädiska. "Fists of Fury" är den titel som i USA applicerades på Lees första huvudrollsfilm, vilken vi känner bättre som "The Big Boss", medans denna lanserades i staterna som "The Chinese Connection".

© Anders Lindahl
2007-03-05

Fist of Fury: Källa Atlantic Film
Bruce Lee i "Fist of Fury".

Originaltitel: Jing wu men
Hongkong, 1972
Regi: Wei Lo
Med: Bruce Lee, Nora Miao, James Tien, Maria Yi, Robert Baker

Genre: Action
Teman: Hongkongveckan 2007

Relaterade artiklar
Hongkong!


Ingår i följande teman


Hongkongveckan 2007

     

Dela |