A Chinese Ghost Story 2 (1990)

Skatteindrivaren på nya övernaturliga äventyr

3 russin

Alla de rätta är med i uppföljaren till spök-Wuxia-fantasy-klassikern "A Chinese Ghost Story" (aka "I demonernas våld"). Ching Siu-tung har regisserat, Tsui Hark har producerat, Leslie Cheung spelar huvudrollen och till och med Joey Wong är med.

Vadan det sistnämnda, undrar kanske någon HK-nörd, som av någon anledning inte sett tvåan? Spelade inte Joey Wong den spökbabe som sedan länge varit död i ettan och först i slutet av filmen fick chansen att äntligen reinkarneras? Borde hon då inte vara blott en bebis (till skillnad från babe) när berättelsen fortsätter. Jodå, bäste nörd, det stämmer bra. Wong spelar en annan kvinna den här gången.

Ling (Leslie Cheung) kastas i filmens början i fängelse efter falska anklagelser och hinner undra ifall godhet inte lönar sig - ty han utförde ju ett smärre underverk av djärv godhet i förra filmen, inklusive räddandet av en skön mös kvarlevor till bättre gravplats, hennes själ desto bättre i frid att vandra. När det drar ihop sig till avrättning pekar dock hans cellkamrat ut en lönnväg till friheten och han är inte sen att kravla därigenom till friska luften. Cellkamraten själv väljer att stanna kvar, för det är bara i fängelset han inte löper risk att arresteras igen - något han tycks dömd att bli på grund av olika invändningar mot de berättelser han skriver (politisk satir, månne?).

Ute i det fria stiftar Ling snabbt bekantskap med en lite yngre motsvarighet till Wu Mas taoistmunk från förra filmen och hinner strax därefter själv bli misstagen för en vis mästare, trots sina bedyranden om att han är en helt vanlig snubbe.

De humoristiska ambitionerna är uppenbara, men är det kul? Tja, jag skrattar gott i alla fall. Ett missöde kring en testad besvärjelse, som leder till att den ende som kan motbesvärjelsen blir förstenad vid ett kritiskt tillfälle, är magislapstick av trevligaste, tramsigaste sort.

Joey Wongs och Leslies karaktärer är även denna gång på väg att bli kära, och man kan ånyo imponeras av hur Cheung lyckades skapa spänning mellan sin karaktär och en motpart som egentligen tillhörde fel kön, vad hans personliga preferenser beträffade.

Det är dock plottrigare än i ettan, och om man även där kunde efterlysa fler häftiga kamper med virvlande svärd så är det ännu snålare här på den fronten, trots att Ching Siu-tung är minst lika känd som kampkoreograf som regissör. Historien utmynnar istället i en kraftmätning mot övernaturliga krafter som bäst bekämpas med magiska medel och mod. Innan dess har vi stiftat bekantskap med ett "ohyggligt" monster som man inte kan säga mycket snällare saker om, rent tekniskt, än att det i alla fall ser lite äckligt ut. Inte otäckt, inte övertygande, men lite äckligt.

Hur ska jag uttrycka det... jo så här: första filmen törs jag faktiskt rekommendera även till folk som inte har sett så mycket Hongkongfilm. Vad gäller tvåan är jag inte lika säker. Man ska nog gilla genren och bestämma sig för att ha trevligt för att bli riktigt road av det här. Den kritiske kan nog däremot få det riktigt trist.

© Anders Lindahl
2007-03-09

A Chinese Ghost Story 2, (c) HKL

Originaltitel: Sinnui yauwan II
Hongkong, 1990
Regi: Ching Siu-Tung
Med: Leslie Cheung, Joey Wong, Jacky Cheung, m.fl.

Genre: Action, Fantasy, Äventyr
Teman: Hongkongveckan 2007

Relaterat: A Chinese Ghost Story (1987)

Relaterade artiklar
Hongkong!


Ingår i följande teman


Hongkongveckan 2007

     

Dela |