Come Drink With Me (1966)

Stilbildare med stil

3 russin

Redan från början känns det att "Come Drink With Me" har en viss klass. Regissören med det coolt klingande namnet King Hu satte här en trend som inte minst han själv skulle jobba vidare på i andra klassiker som "Dragon Gate Inn".

Det här var hans sista film som regissör för legendariska Shaw Brothers och visst andas det studiobygge om många av scenerierna. Men! För varje uppenbar studioscen finns det någon vacker exteriör, kanske med gröna bergssluttningar eller ett gammalt tempel i bakgrunden. Mysiga miljöer och tydlig men stämningsfull ljussättning får en att bekvämt luta sig tillbaka och njuta. Överspelet är mindre än befarat och handlingen precis lagom lättföljd utan att kännas direkt förolämpande. Visst är det en urtypisk genrefilm, men också på sätt och vis en föregångare.

En skara beväpnade män hejdar en karavan, dödar samtliga vakter och tar en ung man som gisslan – med guvernörens son i sina klor hoppas de få till ett fångutbyte och därmed frita sin ledare. Vid omnämnandet av en viss Gyllene Svalan bävar några av kidnapparna men deras bleksminkade och arrogante ledare blir mest nyfiken. Han är av den moraliska kalibern att han låter sitt anhang husera hos motvilliga munkar och inte drar sig för att döda en liten novis som har mage att tjuvkika på deras sammanträden. En iskall herre, men ska han inte möta sin överman? Eller överkvinna?

Cheng Pei-pei, åldrad och mestadels otäck I “Crouching Tiger, Hidden Dragon”, är här, 35 år tidigare, en väldigt söt uppenbarelse. Söt men inte ofarlig. Hon är inte bara guvernörens utsände för att ta kontakt med banditerna, hon är gisslans syster. Dessutom klarar hon uppenbarligen allt. Några banditers tafatta försök att döda henne i ett värdshus ger henne tillfälle att briljera med subtil stridskonst och eleganta knivparader, ämnade att avskräcka snarare än skada.

Pei-pei är väldigt cool i sin roll, truligt tuff på något vis. Hennes klädval skvallrar om en ambition om att misstas för att vara man, något hon inte lyckas särskilt väl med - åtminstone vad en tittare med åtminstone ledsyn anbelangar. Hennes fäktningsstil andas mer Japan än Jet Li, och samurajfilmernas inflytande är uppenbart i filmen.

Väl satt i respekt hyr hon lugnt ett rum i värdshuset. Sjungande suputen "Packade katten" visar sin respekt genom att sno hennes grejer, men räddar kanske hennes liv i förbifarten. Det ska inte bli första gången han är henne behjälplig i det fördolda. Någon vanlig suput är han förstås inte heller utan en äkta mästare med det för en svensk ganska festliga namnet Fan Ta Pei, eller "berusade hjälten" som han också kallas. Kärt barn har många namn. Ett väldigt trevligt hus har han också vid ett vattenfall.

Det utspelar sig förstås i den mysigaste av världar, gamla Kina, i en halvt historisk och halvt fiktiv värld lika populär i hemlandet som den västerländska mysbilden av medeltiden. Semi-magiska krafter som i senare filmer representeras lite snyggare kan här skildras med exempelvis hjälp av lite vattenånga som pyser från en kämpes hand. Cheesigt kul!

Det här är oldschool-wuxia utan wirestunts eller ens särskilt mycket trampoliner. Det är inte sensationellt snyggt och akrobatiskt, faktiskt mer Hollywoodlikt i hur man ofta med klippning slipper undan att koreografera alltför komplexa och akrobatiska kamper. Akrobatik är inte riktigt poängen, snarare att berätta en mysig kung fu-historia med en inte oansenlig dos charm och gammaldags stämning. Det lyckades legendaren King Hu fint med, och filmen är en stilbildare vars inflytande har varit enormt.

Wuxia, ett ord som används allt oftare och kanske allt mindre omdömesgillt i diverse filmtexter, var inte Hus påhitt, utan en genre med uråldriga traditioner i litteratur och även film, men hans behandling av temat satte ett stort avtryck som utan alltför stora mentala krumbukter kan skönjas i exempelvis "Crouching Tiger". Filmen är dock mysig att se också, inte bara intressant ur någon historisk synpunkt.

© Anders Lindahl
2007-03-05


DVD / Blu-ray

Celestial Pictures köpte upp Shaw Brothers gamla lager och har snyggat till en hel del av filmerna för DVD-släpp. I Sverige kan du hitta flera av dem i Atlantics SB-serie.
Källa: Atlantic Film

Källa: Atlantic Film

Originaltitel: Da zui xia
Hongkong, 1966
Regi: King Hu
Med: Cheng Pei-pei, Yueh Hua, Chan Hei, m fl

Genre: Action, Äventyr
Teman: Hongkongveckan 2007

Relaterade artiklar
Hongkong!


Ingår i följande teman


Hongkongveckan 2007

     

Dela |