Election (2005)

Den vilda jakten på träsnideriet

3 russin

Triaderna, den kinesiska varianten av maffia, har funnits sedan 1600-talet, enligt "Election". Den första triaden bildades som en motståndsrörelse och var till för att förbättra situationen för folket. Fortfarande in på 2000-talet bibehålls hundratals år gamla traditioner och som ett av de äldsta kriminella gängen i Hongkong har Wo Shing-triaden gott om traditioner. Vartannat år väljs ledaren för triaden och när vi kommer in i filmen är det just dags för ett sådant val; mellan Lok (Simon Yam) som är mer av en traditionalist och Big D (Tony Leung Ka Fai) som mestadels är intressad av makt och pengar. Det är alltså även ett val om om vilken inriktning triaden Wo Shing ska ta. Men i sanningens namn ska väl sägas att traditionerna och ritualerna redan har urholkats för länge sedan och det hela har snarare blivit en ständig kamp för överlevnad.

Hursomhelst uppstår naturligtvis en maktstrid där en stor del av filmen kretsar kring en liten snidad trädrake. Denna är symbolen för triadens ledare och för att utöva sin makt måste ledaren inneha träskulpturen. Både Lok och Big D, och framför allt deras lakejer, är därför på ständig jakt efter denna. Allianser formas och bryts hela tiden och dagens svurna fiende kan bli morgondagens bästaste vän. Jag blir nästan alltid förvirrad av maffiafilmer, eftersom jag har svårt att hänga med i vem som egentligen vill vad och på vilket sätt, eller kanske snarare till vilket pris. Så även i "Election".

Det är samtidigt en intressant och tragisk film att se. Tragiken kommer inte av att man som åskådare sympatiserar med någon av karaktärerna eller känner speciellt djupt för dem, utan för att det hela verkar så oändligt torftigt och nergånget. Det är inga flashiga "Casino"-miljöer vi stöter på utan snarare sunkiga kaféer och källare där triadens ledarskikt håller sina möten. Det finns gott om pengar men detta tycks inte leda till lycka eller välstånd direkt. Det är känslan av meningslös strävan som är det jag främst tar med från Johnny To:s "Election" och som gör att den, på ett positivt sätt, sticker ut från mängden av gansterrelaterade rullar.

Johnny To har redan gjort en uppföljare, "Election 2" inte oväntat, och jag hoppas få möjlighet att se även denna för att se om han har lyckats behålla denna känsla även där. Under tiden blir det en stark trea för den första filmen.

© Andreas Hallgren
2006-11-22


Tack till Atlantic Film för recensionskopia
Källa: Atlantic Film

Källa: Atlantic Film
"Va? Skulle jag inte slå ihjäl honom?"

Originaltitel: Hak se wui
Hongkong, 2005
Regi: Johnny To
Med: Simon Yam, Tony Leung Ka Fai, Louis Koo, Nick Cheung, Tian-lin Wang m.fl.

Genre: Action, Drama, Kriminalfilm
Teman: Stockholms filmfestival 2006

Relaterat: Election 2 (2006)


Ingår i följande teman


Stockholms filmfestival 2006

     

Dela |