Winners and Sinners (1983)

Larvigt men trevligt

3 russin

Det här är en riktigt trevlig film, må jag säga. Skämten och slapstickeriet staplas på hög till barnprogramsartade toner och faktum är att många av gagsen är riktigt kul. Action blir det förstås massvis av också, inklusive en fullkomligt knasig rullskridsko/bil-jakt följd av en seriekrock i klass med "Blues Brothers" och otaliga fajter där det åter bevisas att Hongkongs stuntmän och actionskådisar inte bara är duktigast utan också mer eller mindre galna.

Jackie Chan står inte ens för de flesta av dessa stunts. Hans roll hör snarare till bi-arten, även om hans inhopp givetvis skvallrar om varför han är en legend. "Tjocke" Sammo Hung (på den här tiden stavad Samo) har den största rollen. Han har dessutom regisserat och både utsatt sig själv för de mest smärtsamma stuntsen och gjort sig till måltavla för repliker som "Inte konstigt att alla ser ner på dig."

Fyra harmlösa småskurkar, som först presenterats med sina modi operandi och snöpliga gripanden, kommer ut ur fängelset och slår sig ihop för att inleda en laglig yrkesbana. Ja, en av dem är faktiskt helt oskyldig. De bosätter sig hos den sistnämnde och resten av gänget tävlar om han söta systers gunst. Förutom Sammo ser vi bland annat den långe och Chow Yun-fat-liknande Charlie Chin (kallad "Vaselin", eftersom han är en sådan glidare får man väl förmoda) och veteranen Richard Ng. Systern spelas av Cherie Chung, från bland annat "Once a Thief".

Jackie spelar polis på onåd. Han är på onåd för att han misshandlat en oskyldig misstänkt. Ja, om den misstänkte får slå tillbaka kan väl det få kallas humor det också... Dessutom rör sig handlingen kring falska sedlar och tryckplåtar och ett par mäktiga gangsterbossar med varsin liten armé av livvakter. Givetvis mötas de alla under underhållande omständigheter. Givetvis blir filmen mer och mer energisk nu närmare slutet vi kommer.

Späckad med ofta ganska inspirerat trams är "Winners and Sinners" en riktig humörhöjare. Det är den sortens film där det inte gör så mycket om man inte har något kantonesiskt ljudspår att höra på, dubbningen blir nästan en del av den cheesiga charmen.

Det finns tvenne uppföljare, båda från 1985 och även dessa regisserade av Sammo Hung. Ingen av dem motiverar vare sig inköp eller någon egen recension, bara en liten varning. I tvåan "Winners and Sinners 2: My Lucky Stars" som utspelar sig till hälften i Tokyo är gänget ungefär detsamma men har en annan bakgrund, humorn är skränigare och inspirationsnivån allmänt lägre - men finalen roar med bland annat en kul catfight. Yuen Biao, på den tiden en stor stjärna, hjälper till att liva upp början och slutet av filmen. I trean är humorn, om det är rätt ord, så gapig och enfaldig att man gör bäst i att snabbspola sig mellan de energiska kampscenerna (en ung Michelle Yeoh lyser bland annat upp filmen i några sekunder som judolärarinna).

© Anders Lindahl
2007-03-07


Sammo Hung och hans vänner förbereder sig för en fajt i "Winners and Sinners".

Originaltitel: Wu fu xing
Hongkong, 1983
Regi: Sammo Hung Kam-Bo
Med: Sammo Hung Kam-Bo, Jackie Chan, John Sham, Richard Ng, Charlie Chin, Shui-Fan Fung, Cherie Chung

Genre: Action, Komedi
Teman: Hongkongveckan 2007

Relaterade artiklar
Hongkong!


Ingår i följande teman


Hongkongveckan 2007

     

Dela |