Fåglarna (1963)

Mer än näsvisa näbbdjur

4 russin

Hitchcock släpper loss naturens krafter på sitt lekfullt distingerade vis, men det börjar som en mellan-raderna-romans där ingen säger sanningen till någon. Kampen mellan förståndigt förtegna och svårstoppade sanningssägare är ett vanligt grepp i hans filmer, det driver på händelseutvecklingen och avslöjar vad som ruvar under ytan. Men här är det inte bara människorna som ruvar...

Hitchcock berättar fritt efter Daphne du Mauriers novell - det är i princip bara fåglarna kvar från förlagan - om hur de små näbbdjuren blir mer än näsvisa. Mitt i de mänskliga intrigerna närmar sig den flaxande faran från ovan. Vi vet det ganska snart, men när ska befolkningen i Bodega Bay ta hotet på allvar?

På två avgörande punkter skiljer sig "Fåglarna" från Hitchcocks flesta filmer; ämnesvalet och den totala avsaknaden av musik. Tystnad ställs mot olycksbådande stilla susningar och kaotiskt kraxande när infernot är över oss. Men annat känner vi igen, som förmågan att klämma in färgstarka biroller. En av de mest talande scenerna utspelar sig i en servering, där en äldre kvinnlig ornitolog (fågelvetare) tar sina favoriter i försvar mot misstankarna.

Hithcock kommenterar också det oidipuskomplex många läser in hans verk, och uppbyggnaden liknar "Psycho" - börja på ett spår och byt sedan bryskt till ett annat. I förbifarten hinner Hitchcock med att foga in teman som cellskräck, masshysteri, existentiell ångest och rädslan för ensamhet. Med dagens teknik skulle fåglarnas framfart säkert bli än mer makaber, men frågan är hur många regissörer idag som skulle ha gamle Alfreds metodiska tålamod innan chockerna levereras.

© Johan Lindahl
2000-09-02Originaltitel: The Birds
USA, 1963
Regi: Alfred Hitchcock
Med: Rod Taylor, Tippi Hedren, Suzanne Pleshette, Jessica Tandy, Veronica Cartwright

Genre: Skräck, Thriller
Teman: Djur som bråkar

Relaterade artiklar
Hazzans Hollywood: Hitta Hitchcock


Ingår i följande teman


Djur som bråkar

     

Dela |