eXistenZ (1999)

Överraskande begripligt

3 russin

Finns genren twist-film, med betydelsen film där inget är vad det verkar, där man till slut följer handlingens minsta skiftning med en till paranoia gränsande skepsis? Den borde finnas om inte annat, för att man enkelt ska kunna kategorisera "De Misstänkta", "Total Recall" och, händelsevis, "Existenz". Å andra sidan är jag inte så mycket för behändiga kategoriseringar, eftersom ingen genre kan säga allt om en film.

Man frestas också att behändigt kalla "Existenz" för en Cronenberg-film, men inte heller den benämningen rymmer hela sanningen. Hans ständiga musikaliska följeslagare Howard Shore har förvisso skrivit musiken, och visst finns här hans andra typiska kännetecken, såsom en fascination över kroppsliga förändringar och en önskan att fylla tittaren med ett förvirrat äckel, men här finns också okaraktäristisk logik; det märkliga som sker har oftast sin förklaring, om än en ganska bisarr sådan. "Existenz" genomsyras mer av finurliga idéer än vaga visioner, på gott och ont.

Man skulle nästan kunna tycka att "Existenz" kunde ha gjorts av i stort sett vilken regissör som helst. Visst hade den sett annorlunda ut i Steven Spielbergs eller Ron Howards händer, men "vanliga" regissörer som dessa hade vågat göra den, vilket är mer än man kan säga om exempelvis "Crash", "Dubbelgångare" och "Naked Lunch".

Vad handlar den om då? Den handlar om spel, den sortens spel som för varje år känns allt mindre osannolika, där allt ser verkligt ut, där föremål har lukt, smak och tyngd. Den sortens spel lämnar fältet fritt för en serie narratologiska 180-graderssvängar; som tittare kan man aldrig vara säker på när verkligheten slutar och spelet tar vid. Cronenberg gör ganska mycket av dessa trivsamma möjligheter, och överraskar titt som tätt på ett tämligen inspirerat sätt, med god hjälp av duktiga skådespelare som Ian Holm, Jude Law och en av mina absoluta favoriter, Jennifer Jason Leigh.

Eftersom jag inte tillhör Cronenbergs allra mest lyriska beundrare, utan mest tycker att han är en regissör med intressanta idéer som lika ofta slår slint som träffar rätt, har jag inga invändningar mot att "Existenz" nästan är en vanlig film. Jag rekommenderar den dels som välgjord och smart underhållning, dels som en mild introduktion för novisen in i Cronenbergs säregna värld. Efter den här ser man sedan lämpligen "The Brood" och avslutar med "Naked Lunch".

© Anders Lindahl
2000-05-12Originaltitel: eXistenZ
USA, 1999
Regi: David Cronenberg
Med: Jennifer Jason Leigh, Jude Law, Ian Holm

Genre: Skräck, Sci-fi, Thriller     

Dela |