Ett småkryps liv (1998)

De sju samurajerna möter tre amigos

4 russin

Pixar gjorde historia när de skapade "Toy Story", en helt datoranimerad film där figurerna hade lika mycket personlighet som om de varit vanliga skådespelare och där idéerna var många och goda. Även om det är närmast omöjligt att återskapa samma storögda beundran är "Ett småkryps liv" en ypperlig film som imponerar på samma underhållande sätt.

Outsidern är ett klassiskt tema, särskilt i animerad film, och i ett så likriktat samhälle som en myrkoloni sticker han förstås ut desto mer. Flik (Foley) försöker effektivisera kolonins matsamlande med finurliga uppfinningar, men ställer mest till det. Ingen har heller tid att lyssna, eftersom de just är i färd med att samla ihop en stor hög mat åt den ondskefulla gräshoppssvärm som årligen kommer dit för att hämta sin offergåva.

Det missförstådda geniet lyckas till allas förfäran välta ner frukten av kolonins möda i en damm, vilket inte ses med blida ögon av de strax därefter anländande gräshopporna. Storsint beslutar dock gängets ledare (Spacey) att ge kolonin en kort frist. Gräshopporna flyger elakt skrattande iväg och lämnar myrorna åt att oroat undra hur de ska hinna samla mat åt både gräshoppor och sig själva innan vintern. Flik, som kanske sett "De sju samurajerna", föreslår att han ger sig iväg för att hitta ett gäng riktigt tuffa insekter som kan försvara dem, vilket de andra går med på bara för att få honom ur vägen. I en stilig keps gjord av ett vikt löv ger sig Flik av och äventyret kan börja.

Små varelser är förstås ett tacksamt tema för 3d-animation, där det inte finns några tekniska svårigheter i att minska skalan på allting, och här förminskas perspektivet ytterligare ett steg jämfört med "Toy Story". Som liten läste jag böcker om ett minimalt släkte kallat "lånarna" och en stor del av charmen låg i hur små ting för dem fick en helt annan innebörd och användning än för människor. Ungefär samma mysiga känsla finns det i scenerna hos en kringresande insektscirkus - givetvis ledd av en loppa - som har sina föreställningar i en kullvält plåtburk och vilkas rekvisita består av människors bortkastade småsaker.

I "storstaden" där Flik hittar cirkusen gör sig Pixars smått morbida påhittighet särskilt påmind. Ett gäng flugor betraktar kallsinnigt den mediokra föreställningen och en säger kritiskt: "Jag har bara en dag att leva och jag tänker inte slösa bort den här." Utanför på gatan sitter en insekt och tigger; hans skylt lyder "Ett barn slet av mig vingarna."

Skön historia, och så makalöst snyggt gjord. Fotorealism är inte målet här. Pixar skapar underbara bilder som sällan riskerar att förväxlas med verkligheten, vilket är helt i sin ordning, eftersom det är sagor de berättar. Myrorna har en sympatiskt lila färg, och det finns en lekfull tendens till att visuellt överdriva det mesta. Det hindrar inte att figurerna "lever"; ansiktsuttryck och kroppspråk är oerhört genomarbetade och ger karaktärerna tonvis med personlighet. Vissa sekvenser är rena mästerverk i animationens ädla konst, klara bevis på att datorgenererat inte behöver vara själlöst.

Det är faktiskt tur att "Ett småkryps liv" är så kort som den är, för då hinner man se om den desto oftare, något som den bara blir bättre av.

Trivia: Om Fliks röst låter bekant utan att du vet varför är det nog för att han är med i den underbara komediserien "The Kids in the Hall"

© Anders Lindahl
2000-11-14

© Disney / Pixar

Originaltitel: A Bug's Life
USA, 1998
Regi: John Lasseter
Med: Dave Foley, Julia Louis-Dreyfus, Kevin Spacey, Denis Leary, Madeline Kahn, Bonnie Hunt

Genre: Animation, Barnfilm, Komedi
Teman: Pixar


Ingår i följande teman


Pixar

     

Dela |