Hotet inifrån (2006)

Douglas vänstrar mitt i skottlinjen

3 russin

På senare tid har jag och frugan försökt ta igen lite för mycket av tidigare missade "Vita huset"-säsonger på DVD för att inte reagera när någon annan än Martin Sheen regerar från ovala rummet. Nu är presidenten i den här filmen (David Rasche) knappast huvudperson, men han får i alla fall säga saker som ”Vi måste signera Kyoto-protokollet" i ett anförande, så han kan kanske - liksom Jed Bartlet i Sheens skepnad - sägas ligga aningen till vänster om den hårda verklighetens härskare i huset. ”24” har jag däremot inte kunnat följa sedan första omgången, så när Kiefer Sutherland visar sig som Secret Service-agent är jag inte den som misstroget utropar "vad gör Jack Bauer här?”. Det kanske blir ett senare problem, den dag då jag beslutar mig för att se alla hans äventyr i ett svep.

Michael Douglas har å sin sida redan varit president (i "Presidenten och Miss Wade") men den här gången degraderats (beroende på hur man ser det) till trotjänare för det (till namnet) hemliga sällskap som ska garantera säkerheten för 'den fria världens ledare'. Han är i likhet med Clintan i ”I skottlinjen” en erfaren, ärrad tjänsteman med en del skavanker, men en gång stoppade han kulor riktade mot Ronald Reagan (Hinckley-attentatet visas som förrätt i filmen) så han har viss respekt med sig. Nu kommer han en konspiration på spåren sedan kollegan Merriweather (regissör Clark Johnson själv) mördats på sin egen trappa av en torped som verkligen ser parodiskt skurkaktig ut, men givetvis bara är en del av ett större nätverk. Dessutom pekar det mesta på att Secret Service för första gången i historien infiltrerats av åtminstone en förrädare. Agent Garrison (Douglas alltså) börjar utreda omständigheterna, men blir själv misstänkt för att vara mullvaden. Snart befinner han sig i ett predikament som exempelvis Harrison Ford skulle känna igen sig i (”Misstänkt för mord" och inte minst ”Jagad"). Ledaren för jaktlaget är hans mångårige kollega och före detta vän Breckinridge (dvs Sutherland). Kollegan beskyller sedan tidigare Garrison för att ha vänstrat med fel kvinna. Det är visserligen sant - men inte med den dam som Breckinridge tror...

Komplotten innebär inte oväntat att presidenten ska bort definitivt, men vilka är det som vill åt honom? Här verkar gamla öststatselement samverka med något som kallas Barranquilla-kartellen. Precis, av Hollywoodmytologin kan vi lära oss att varje större stad i Colombia ståtar med sitt eget ökända drogsyndikat och en organiserad brottslighet som sträcker ut sina tentakler över världen. Barranquilla, belägen vid Atlantkusten, är annars mest känd för sin karneval, sin landskampsarena och Shakira. För övrigt kan det vara vääääldigt varmt där i augusti (kunde han inte låta bli att tillägga för att ge mer tyngd åt den lilla utvikningen).

Clark Johnson minns jag fortfarande helst som mordutredaren Meldrick Lewis i "Uppdrag mord" (och när kommer den serien på DVD??). Bland andra roller som skådespelare kan nämnas den kanadensiska skildringen av en lokal TV-station i "Scoop", om någon kommer ihåg den. I och med ”S.W.A.T." fick han visa visst handlag vid rodret, även om storyn doftade hastverk. I det departementet är ”Hotet inifrån” argumenterbart mer utvecklad - även om jag snart återkommer till en del frågetecken. Klart är att Mr Johnson fascineras av olika enheter i USA:s rätts- och underrättelseväsendeflora. Och det är han inte ensam om. Förra veckan råkade jag se ett avsnitt av den Bruckheimer-producerade ”E-Ring" där Benjamin Bratt och Dennis Hopper försöker ge Pentagon ett mänskligare (?) ansikte. Häromåret var CIA föremål för en liknande satsning. Det är ju synd om de här myndigheterna - som bara får rubriker när de misslyckas...eller?

Om jag i det här fallet hoppades på en ambitiösare thriller á la ”Tolken” eller något lika nervpressande som ”I skottlinjen” så var det mest fromma förhoppningar. Men Douglas och Sutherland i tvekamp, som möjliga brickor i ett spel, är ganska engagerande för en begränsad tidsrymd. Filmen falnar ganska fort efteråt och tillhör knappast de obligatoriska inslagen i årets kostcirkel för cineaster. Det är kanske säkrast att se den med hjärnan avskruvad från sockeln för bäst behållning. Då slipper man grubbla över varför ett möte med G8 snarast ser ut som stora delar av FN:s generalförsamling. Tycker mig också höra en röst på svenska som säger "Tack så mycket!”. Är det jag som blandat ihop begreppen? Nej, bara för säkerhets skull kollade jag med Wikipedia en gång till. G8-klubben består av de åtta mäktigaste industrinationerna i världen. Sverige hör, tro det eller ej, inte dit. Och knappast några afrikanska stater heller, vilket man kan förledas tro av den här filmen.

Andra detaljer i den delikata intrigen reds inte heller ut ordentligt. Vissa grepp för tankarna till ”Ingen utväg" (med Kevin Costner) men den hade flera tvära svängar, för att inte tala om det raffinerade slutet. ”Hotet inifrån” ger mig faktiskt mer av ”Armageddon”- eller ”Charlies änglar”-vibbar, i det avseendet att jag undrar om det här verkligen håller för tre russin, men bestämmer mig för att jag ändå hade ganska trevligt, så...OK, då. Kan den ge Secret Service ett annat rykte än den globala buffelstämpel de skaffat sig genom att följa sin caudillo planeten runt och ta över hela kvarter, för att inte säga hela städer, där kortegen drar fram? Det är möjligt att den attityden, som i varje fall noterats av säkerhetstjänster i andra länder, snarare förstärks av detta. Ännu ett bidrag till det globala hat-kärleksförhållandet gentemot Förenta Staterna, skulle jag tippa. Om det lämnar några mer långvariga intryck överhuvudtaget.

Men Clark Johnson blir knappast arbetslös i framtiden. Det finns många organ kvar att celluloidisera. Blir det NSA, FBI, ATF eller Homeland-Security-departementet nästa gång? Eller varför inte livet på redaktionen för Proud American? Jo, det är sant. Jag såg tidskriften i ett ställ samma dag som filmen. Det verkar vara en riktig höjdare.

© Johan Lindahl
2006-09-05

The Sentinel, Copyright: FOX

Originaltitel: The Sentinel
USA, 2006
Regi: Clark Johnson
Med: Michael Douglas, Kiefer Sutherland, Eva Longoria, Martin Donovan, Kim Basinger m fl

Genre: Drama, Kriminalfilm, Thriller
Svensk biopremiär: 2006-09-01
Hemmabio: 2007-01-17







     

Dela |