A Better Tomorrow (1986)

En våldsam historia som blev filmhistoria

4 russin

Detta, mina vänner, är faktiskt filmhistoria. Varken Woo, Yun-Fat och Cheung var några nybörjare i filmbranschen 1986 men "A Better Tomorrow" gav dem alla en rejäl karriärskjuts. Det är inte svårt att förstå varför. Med sin ambitiösa mix av ultravåld och bitvis tragiskt drama är den fortfarande mycket sevärd. Kung-fu och andra martiala konster, på den tiden fortfarande Hongkongs huvudsakliga filmsignum, lyser med sin frånvaro och det är istället influenser från Peckinpah och Scorsese som tillsammans med Woos mänskliga karaktärer skapar något nytt. Framgången lät inte vänta på sig, med ännu coolare rullar som resultat.

Här ser man gott om exempel på den estetik och den kombination av action och allvar som skulle bli Woos kännetecken i Hongkong, och som man sett sorgligt lite av sedan han började jobba i USA. De flesta av hans Hollywood-försök är tjänlig action av den sorten som Kanal 5 gärna får bjussa på en fredagkväll, dvs ganska ospeciella men någorlunda underhållande. Okej, "Face/Off" var utmärkt och "Windtalkers" hade klara Woo-drag, men det är ändå med en viss saknad man avnjuter hans gamla filmer på kantonesiska.

Saknad är också ordet när man ser Leslie Cheung, till en början energisk och glad i sin som vanligt ganska naiva roll. Cheung, som var något av ett Hongkong-unikum med sina framgångar både som sångare och skådis, tog livet av sig 2003. Här spelar han Kit, nyligen utexaminerad polis med en kriminell brorsa, Ho. Brorsans arbetsbana är dock något som Kit svävar i lycklig ovetskap om, och deras farsa försöker från sjukhussängen se till att det så förblir genom att be Ho byta bana innan det är försent.

Det är för sent, ska det visa sig. Oskyldiga närstående kommer i kläm när undre världen har sina uppgörelser och fröet till oförsonligt (?) hat har såtts. Inte ens Hos försök att bli en rättskaffens medborgare verkar förtjäna honom någon förlåtelse.

Mark (Yun-Fat) är Hos vapendragare, cool och ofta tuggandes på en tändsticka redan här men också hyfsat allvarlig mellan varven. När han, delvis till Peter Gabriel-musik, skipar rättvisa mot en svekfull affärspartner så skrivs omedelbart actionfilmhistoria. Men priset är högt. Faktum är att inom loppet av en halvtimme är de två välskräddade bovarna som nyss tände sina cigaretter med falska sedlar plötsligt patetiska losers i sina forna kollegors ögon, en av dem halt, den andre hederlig taxichaufför. Och vänskapen med Kit, nu bitter och sur, verkar Ho inte kunna reparera.

Samtliga tre gör sina roller förbaskat bra. Lung Ti, som spelar Ho, är möjligen allra bäst. Woo slänger gärna in många viktiga karaktärer, här taxiåkeriägaren som tar sig an forna fängelsekunder, den karriärslystne men lite mesige skurken som stiger i graderna och förändras, Kits komiskt klantiga tjej som hamnar mitt i både känslomässiga och väpnade konflikter, med flera. Även här är skådespeleriet solitt, om exempelvis ett stort intag av gamla Jackie Chan-rullar kan ge andra förväntningar på en Hongkongfilm.

Visst finns det ögonblick då filmen sviktar, då Woos omdöme brister en smula, men det finns betydligt fler ögonblick som imponerar och engagerar. "A Better Tomorrow" är faktiskt ett riktigt drama, inte bara en ursäkt att avfyra vapen. Att sedan de stunderna då vapen avfyras är rena skolexempel är förstås inte oviktigt - det är bara inte hela poängen. Det finns ännu bättre exempel på dessa egenskaper (som "The Killer" och "Hard-boiled") men givetvis hör också "förstlingen" hemma på måste-se-listan.

© Anders Lindahl
2006-05-29


DVD / Blu-ray

M.I.A:s utgåva må vara en dubbeldiscare med en del extramaterial, men bildkvaliteten på själva filmen är verkligen inte den bästa. Bilden är dessutom beskuren för att matcha en 16:9-ruta. Däremot är den engelska textningen helt okej, något som är nog så viktigt för den som vägrar slå över till den engelska dubbningen men inte alltid en självklarhet.

På disc 2 finns en kort "featurette" av den mest osammanhängande sorten. Några dåligt textade klipp från filmen och några lösryckta intervjucitat samt klipp från när Yun-Fat välkomnas som en superstjärna i England och bland annat förklarar mycket underhållande hur blod-ur-näsan-effekten från "A Better Tomorrow" går till. Däremot är de separata intervjuerna (samtliga från 90-talet) med Woo, Yun-Fat och Ti Lung sevärda. Ingen av dem är någon hejare på det engelska språket och petitesser som "l" eller "r", och i den ganska långa intervjun med Chow finns det även en del störande bakgrundsljud, men med lite god vilja och koncentration så hör man en hel del intressanta grejer.

Rekommendation? Hmm, både ja och nej...


Originaltitel: Ying hung boon sik
Hongkong, 1986
Regi: John Woo
Med: Chow Yun-Fat, Ti Lung, Leslie Cheung, Emily Chu, Waise Lee

Genre: Action, Drama

Relaterade artiklar
Hongkong!     

Dela |