Legend of the Red Dragon (1994)

Tjuvaktigt men underhållande Hongkongspektakel

3 russin

Visst kan man utropa "stöld och rån!" åt att inledningen är snodd rakt ifrån "Shogun Assassin", men enormt mycket lamare gjord. Visst kan man skratta elakt åt det stela och övertydliga berättandet. Men när en film inom tre minuter bjuder på en helgalen massfajt där Jet Li får briljera med ett utfällbart superspjut är det också lätt att förlåta.

"Legend of the Red Dragon" är faktiskt kul att se. Dels på grund av bristerna, där dubbningen måste nämnas allra först. Vissa av de engelska rösterna görs helt okej, men Jet Lis låter som om dubbaren läser innantill från ett papper från en trasig skrivare, med konstiga pauser och i ett nästan förvirrat tonfall. Men filmen har också äkta förtjänster. Många av skratten är faktiskt avsedda och energin och tempot är avsevärda.

I det gamla sago-Kina som Hongkongs filmindustri är (eller kanske snarare var) experter på att prångla ut filmer om driver änkemannen Kwun (Jet Li) och hans son (Miu Tse) omkring, på flykt men livsfarliga. Deras by har utplånats av en korrupt regering och Kwun har ett pris på sitt huvud högt nog att få till och med brorsan att tappa bort sina etiska koncepter. Han tar anställning som livvakt hos en rik herre som just ska äkta en lömsk och söt lycksökerska. Rikemannens son har en karta på ryggen, en egenhet han delar med fyra andra Shaolingrabbar.

Mycket bekant, och mycket virr. Storyn är okej, och det är väl allt man brukar kräva i sammanhanget. Det roligaste med den här filmen är förstås fajterna, och roligast bland dessa är när småglinen slåss. Och jäklar vad de kan slåss, med eller utan vajerhjälp!

Faktum är att ju längre filmen går så känns den, dubbningen åsido, allt säkrare i sitt lättsamt påkostade tonfall. Vad som första minuten känns som en monumental katastrof känns mot slutet klart godkänt, och det beror nog inte bara på att toleransen ökar. Deannie Yip som spelar lycksökerskans mamma (som så många i den här härliga genren i besittning av oväntat kungfukunnande) är riktigt skön. Några halvunika stridssekvenser bjus det också på, bland annat involverande formationer av vassa sköldar.

"Legend of the Red Dragon" hinner med att före eftertexterna samla ihop till tre russin. Hongkong-russin, ska väl förtydligas. Vet ni inte vad jag menar med det så kan ni dra av ett. Eller lägga till ett. Det är ingen exakt vetenskap, det här med Hongkongrussin...

FOTNOT:
Regisserande och kampkoreograferande skådisen Corey Yuen, en av regissörerna bakom filmen, är snart aktuell med filmen "DOA", baserad på det berömda fightingspelet med de snygga brudarna i.

© Anders Lindahl
2006-05-03

Originaltitel: Hong Xiguan zhi Shaolin wu zu
Hongkong, 1994
Regi: Jing Wong Corey Yuen
Med: Jet Li, Chingmy Yau, Deannie Yip, Miu Tse

Genre: Action, Äventyr

Relaterade artiklar
Hongkong!     

Dela |