En amerikansk varulv i London (1981)

Ett svårt fall av generande hårväxt

3 russin

Två amerikanska killar är på vandring på den engelska landsbygden när de faller offer för en varulv. Den ena av vännerna dör medan den andre klarar sig undan med saftiga rivmärken och sedan vaknar upp på ett sjukhus i London. När David (David Naughton) har återhämtat sig från den svåra chocken får han plötsligt besök av sin döde, och redan begravde, vän Jack (spelad av Griffin Dunne, som vi också sett i bl.a. "After Hours" och Madonnarullen "Who's that girl?"). Vännen, som av naturliga skäl inte är i alltför gott skick, berättar att David snart kommer att förvandlas till en varulv och att det vore bäst för alla parter om han tog sitt liv ganska omgående. Tuff skit.

På senare år har vi fått vänja oss vid en rad pastischer och avsiktligt putslustiga nickar åt tidigare filmer i skräck/slasher-genren. "En amerikansk varulv i London" är inspelad på den tiden då filmer fortfarande kunde vara lite mer självständiga och ta sig själv på lite mer allvar, även om glimten i ögat inte sällan lyser som ett fyrtorn även här; till exempel när vilt skjutande monster i tyska Wermacht-uniformer bryter sig in i Davids föräldrars hus. Det får mig av någon anledning att tänka på Peter Jackson ("Bad Taste, Svarta änglar"), men fråga mig inte varför ...

"En amerikansk varulv ..." är en ganska enkel skräckhistoria, vilket är befriande efter alla filmer i genren som desperat försöker vara smarta och finurliga. Filmen är både underhållande och på sina ställen en aning skrämmande. Vanligt i denna genre är spelet mellan verklighet och dröm. Är det huvudpersonen upplever verklighet eller är det bara en mardröm? Håller han möjligtvis på att bli galen? Denna problemställning är naturligtvis vare sig ny eller särskilt intressant, inte ens när denna film gjordes för nära tjugo år sedan. Men regissören John Landis ("Animal House, Blues Brothers") får, med hjälp av David Naughton, det ändå att fungera hyfsat i denna film. Man accepterar premissen utan att man irriterar sig på den.

Hur som helst, det är en enkel men underhållande film som gott kan ses om man får tillfälle och lust. Den kommer inte att lämna några djupare spår efter sig, men bjuder å andra sidan på lite splatter och lite special- och make up-effekter som är helt ok med tanke på filmens ålder. Rick Baker, som skapade make up-effekterna, fick till och med en Oscar för sitt arbete med "En amerikansk varulv ...".

© Andreas Hallgren
2000-06-06

Originaltitel: An American Werewolf in London
USA / Storbritannien, 1981
Regi: John Landis
Med: David Naughton, Jenny Agutter, Griffin Dunne

Genre: Skräck     

Dela |