Hemlig agent (1936)

Spioner, mördare och en stor dos brittiskhet.

2 russin

I år går James Bond tillbaka till sina rötter med filmatiseringen av Ian Flemings första bok "Casino Royale". Russin.nu går tillbaka ännu längre och kollar på Bonds föregångare i spionbranchen, W. Somerset Maughams agent Ashenden i romanen med samma namn från 1928. Med romanen sägs Maugham lagt grunden för den moderna spionberättelsen och Ian Fleming har bland annat lånat sina "Q" och "M" direkt från Maugham. Likheterna i övrigt mellan Ashenden och agent 007 är annars inte så stora, förutom en viss överdriven brittiskhet från tid till annan.

Historien utspelar sig under "Det stora kriget", som vi sorgligt nog numera kallar Första världskriget. Romanförfattaren Edgar Brodie (spelad av en ung John Gielgud) kommer hem helskinnad från fronten och upptäcker när han läser tidningen att han tyvärr är död i alla fall. Den brittiska säkerhetstjänsten vill nämligen att han antar en ny identitet och jobbar vidare för dem istället, och har därför helt sonika tagit Brodie av daga. Som Richard Ashenden får Brodie i uppdrag att lokalisera och identifiera en tysk spion som gömmer sig i de österrikiska alperna. Till sin hjälp får han en låtsasfru, Elsa (Madeleine Carroll), och en galen spanjor tillika lönnmördare (Peter Lorre) som helst går under namnet Generalen. Den senare har som uppgift att eliminera den tyska spionen efter att Ashenden har hittat honom.

De tre "kamraterna" kunde inte vara mer olika. Ashenden tvekar inte att göra sin plikt med en sann brittisk stoiskhet, även om han mer och mer kommer att få moraliska betänkligheter inför spionyrkets mörkare sidor. Elsa är full av iver att komma iväg på äventyr och har en väldigt naiv syn på vad det egentligen är deras uppdrag går ut på och "Generalen" är som sagt smått galen redan från början. Peter Lorre spelar över grovt både som mördare och som kvinnotjusare och den vridna karaktären blir nästan irriterande, men hans svårkontrollerade iver att utföra sina båda specialiteter blir också skrämmande i sin oberäknelighet.

Historien i "Hemlig agent" är rätt enkel och de twistar som finns är inte särskilt kluriga att avslöja redan på ett tidigt stadium. Filmen får ses som rätt medelmåttig om man räknar med Hitchcocks övriga, mer välkända, produktion, men det finns en scen i denna film som faktiskt blir riktigt nervig.

Ashenden har hittat vad han tror är den tyska spionen, en ytterst charmerande äldre gentleman. På en bergspromenad bestämmer de sig för att eliminera mannen och ingen kunde vara mer sugen på detta än Lorres karaktär. Ashenden börjar dock få kalla fötter och vill avbryta det hela. Samtidigt sitter Elsa och konverserar med gentlemannens hustru i ett rum där parets hund blir allt mer nervöst för varje steg mot döden husse tar uppe på bergskanten. Hitchcock korsklipper mellan den spända Elsa, den nervösa hunden, den ångerfulla Ashenden och den inte ont anande gentlemannen på ett strålande sätt som skapar en intensitet som utan tvekan pekar framåt mot Hitchcocks senare mer drivet och gediget utförda verk.

"Hemlig agent" är som sagt knappast Hitchcocks bäst genomförda film. Förutom ovan nämnda scen blir den aldrig särskilt engagerande, men den bjuder ändå på en skön mysspänning från svunnen tid. Två russin blir det.

© Andreas Hallgren
2006-04-23


Tack till Atlantic Film för recensionskopia

DVD / Blu-ray

Atlantic Film blir hela tiden bättre på att paketera sina DVD-släpp och deras nya Hitchcock-box är i sin sobra enkelhet den snyggaste box jag sett hittills i år. Boxen innehåller sju av Hitchcocks filmer från 1930-talet, samt två kortfilmer av regissören. Bland de övriga filmerna återfinns bland annat klassiker som "En dam försvinner" och "Mannen som visste för mycket". Som vanligt på Atlantics utgåvor är det ont om extramaterial, men det är å andra sidan inte särskilt svårt att få reda på mer om just Hitchcocks filmer i andra media för den som så önskar.


Originaltitel: Secret Agent
Storbritannien, 1936
Regi: Alfred Hitchcock
Med: John Gielgud, Peter Lorre, Madeleine Carroll, Robert Young, Charles Carson m.fl.

Genre: Krig, Thriller
Teman: Första världskriget


Ingår i följande teman


Första världskriget

     

Dela |