Ed Wood (1994)

Pull the strings!

4 russin

Vi brukar ofta diskutera vem som är den bästa regissören. Vem som är den sämsta vet vi redan. Det är Ed Wood Jr. Det är underförstått sedan lång tid tillbaka. Han var skaparen av klassiker som "Plan 9 from outer space" och "Glen or Glenda" , han var transvestit, han filmade sällan om en scen trots att den blev misslyckad och han lyckades alltid använda överblivet material från helt andra filmer och klippa in det i sina egna.

Ed Wood var en märklig man och det är troligtvis därför som Tim Burton gjorde den här filmen som hade premiär 1994. Burton har ju alltid en förkärlek för ensamma men passionerade män på samhällets utkant som vi sett i filmer som "Batman" och "Edward Scissorhands". Filmen är den hyfsat sanna berättelsen om mannen Ed Wood och tiden han levde i. En tid då det var möjligt att göra i stort sett vilka filmer som helst, så länge de hade en filmstjärna i sig och drog in mycket pengar.

Bela Lugosi spelade Dracula i flera filmer på 30-talet men förföll därefter i narkotikamissbruk och en allt mer försvinnande stjärnglans innan han träffade Ed Wood. Han spelas fantastiskt bra av Martin Landau som mycket riktigt oscarsbelönades för rollen. Ed Wood själv spelas av Johnny Depp och även han lyckas förmedla det mått av galenskap som behövs för sin roll. Det är också i samspelet mellan dessa två som sann filmmagi skapas framför våra ögon.

Själv vet jag inte hur mycket som är sant och bygger på verkligheten i filmen eller vad som helt enkelt är påhittat men det spelar faktiskt mindre roll. "Ed Wood" handlar om kärleken för att göra film och den tragikomik som uppstår när två misslyckade män söker stöd hos varandra för att göra riktigt usla filmer som de själva tycker är jättebra.

En njutbar historia med många mustiga och underbart varma scener som måste ses om man har den minsta gnutta intresse för film.

© Johan Hultgren
2001-09-20


Johnny Depp som regissören Ed Wood

Originaltitel: Ed Wood
USA, 1994
Regi: Tim Burton
Med: Johnny Depp, Martin Landau, Sarah Jessica Parker

Genre: Drama, Komedi
Teman: Meta


Ingår i följande teman


Meta

     

Dela |