The Girl Next Door (2004)

Skojsig pojkfantasi av dubiös moralisk fiber

3 russin

Elisha Cuthbert är ofantlig snygg. Men de som ramlar över rullen ”Girl Next Door” bara för hennes skull kommer att få sig en trevlig överraskning. Filmen är nämligen både rolig och rätt söt. Här finns dock vissa undantag men som helhet är den en charmig rulle som utan vidare placerar sig i ”3 russin”-facket.

Filmen tilldrar sig i typisk high school-miljö, och både sportkillarna, nördarna och de snygga brudarna finns representerade. Men även om sterotyperna finns representerade så är de ändå tämligen nyanserade. Och mitt i alltihop hittar vi Matthew, som är ett neutrum i denna annars så svartvita värld. Han är varken cool eller töntig utan helt enkelt mittemellan.

Examen närmar sig och även om Matthew har sitt på det torra när det gäller studierna så är hans största problem att han inte njuter av livet. Och även om han inte vill bli quarterback så tittar han avundsjukt på de coola sportkillarna som får alla brudarna – inte nödvändigtvis just därför att de är coola sportkillar och får alla brudarna utan för att de kan ta för sig av livet.

Men allt vänds förstås upp och ner han träffar den nyinflyttade grannen Danielle. Filmen antar en lätt screwball-ton när Danielle förför vår hjälte och får honom att börja ”leva”.

När hennes förflutna som porrstjärna avslöjas för Matthew startar istället en kamp för att få henne att dra ett streck över sitt förflutna och se framåt. Något som inte blir särskilt lätt.

Det hela löper på rätt fint och första halvan av filmen bjuder på både originalitet, värme, intelligens och många glada skratt. Halvvägs in i filmen börjar man dock ana att det hela inte kommer att knytas ihop lika bra som det börjat. Det hela blir en smula ostrukturerat på så sätt att varenda scen i andra halvan av filmen skulle kunna vara slutscenen. Det blir så många klimax på raken att det hela blir en aning tröttsamt. Och när filmen väl är slut har handlingen spunnit iväg så mycket att varje spår av trovärdighet försvunnit och det hela blir mest stojigt och skränigt. Värmen och intelligensen som fanns i första halvan går ner på sparlåga.

Filmens största problem är nog ändå den grundläggande inställningen till porrbranschen. Matthew är en glad konsument av porr i början av filmen men givetvis är det helt uppåt väggarna att hans nya flickvän ska ägna sig åt det. När han själv tar hjälp av porrbranschen och till slut blir en del av den, är det givetvis fortfarande inte ok för hans flickvän att delta. Dubbelmoral som heter duga – han ska ju bara vara glad att en tjej som Elisha Cuthbert ens vill titta på honom.

Timothy Olyphant som spelar porrproducent bör nämnas till filmens förtjänst. Han gör sin urcoola kille lika bra och roligt som han alltid gör den och stjäl varenda scen han är med. Överhuvudtaget så har filmen mycket starka biroller men även Emile Hirsch som spelar huvudrollen håller en stabil kvalité hela vägen och vandrar stadigt på den fina linjen mellan stereotyperna tönt och tuffing utan att falla över för mycket i någotdera. Och scenerna med det matematiska geniet Samnang är … helt enkelt geniala.

Influenser från 80-talsrullen ”Föräldrafritt” med Tom Cruise märks av här och där men i det stora hela är ”The Girl Next Door” betydligt charmigare och roligare än sin ”förlaga”. Även i jämförelse med andra genrekamrater som exempelvis "American Pie" är "Girl Next Door" vinnare på knockout.

Ingen perfekt film på något vis men har du en tråkig söndag så finns det betydligt sämre sätt att fördriva tiden på än att kolla på ”The Girl Next Door”.

© Johan Hultgren
2006-02-23

Fox

Originaltitel: The Girl Next Door
USA, 2004
Regi: Luke Greenfield
Med: Emile Hirsch, Elisha Cuthbert, Timothy Olyphant, James Remar, Chris Marquette, Paul Dano

Genre: Komedi, Sex







     

Dela |