Grizzly Man (2005)

Människor är inte björnar

4 russin

Werner Herzog gillar människor som är besatta av någonting och ger sig ut i vildmarken, vare sig han har hittat på dem eller de finns på riktigt.

Finns, eller fanns, på riktigt gjorde Tim Treadwell. Hur hans liv slutade får vi ganska fort veta och det är kanske ett slut Tim skulle ha gillat, hur osannolikt det än låter. Att en ung kvinna var med honom och rönte samma öde kanske inte hörde till idealbilden av slutet så som han föreställde sig det. Sekvensen när upphittandet av deras kvarlevor beskrivs är en kusligt levande "intervju på plats" med en grånad och tuff pilot.

Ok, men backa bandet. Vad handlar det här om?

Tim Treadwell, en slags blandning av krokodiljägaren och Andy Dick, en man med en överraskande ljus röst och ett imponerande mod, tillbringade 13 somrar tillsammans med vilda björnar i Alaska. Hans stil är ganska udda, hans egna namn för de vilda djuren en märklig mix av harmlöst och morbitt. Hans egna videomaterial utgör en stor del av filmen, vilket stundtals ger den en kuslig "Blair Witch"-känsla med tanke på hur det hela slutar.

Werner Herzog har kompletterat detta material med intervjuer och egna bilder, samt en voice-over med egna iakttagelser och åsikter. Resultatet är både personligt och märkligt distanserat, fascinerat snarare än hyllande.

Filmen är ingalunda ett rent hjälteporträtt. Människor med starka, och inte sällan vettiga, invändningar mot Tim och hans björnevangeliserande får komma till tals i rutan. Någon säger rent ut att han fick vad han förtjänade. Ingen förtjänar det där, kan man dock lätt invända efter att en obducent sammanfattat den ljudinspelning som faktiskt finns från parets död. Det är rena skräckrysningar som infinner sig. Ännu starkare är scenen när Herzog lyssnar på samma inspelning och efter en stund råder ex-tjejen som äger bandet att aldrig lyssna på det - att faktiskt förstöra det.

Den nämnde obducenten, liksom många andra i filmen, känns för övrigt inte helt normal... Passande, kanske, att en film om ett unikum är full av personligheter som också tangerar gränsen.

Bilden av Tim breddas hela tiden, med besök hos föräldrarna, ex-tjejen, en kompis... och inte minst allt mer oväntade klipp från hans videoband. Stundtals paranoid, ösandes f-ord och kaxigheter mot kameran och halvt imaginära fiender, stundtals charmigt rolig, stundtals rentav patetisk i sina kärleksbetygelser till naturen och djuren gör han tagning efter tagning, som om det är ett filmiskt mästerverk han försöker skapa därute. Herzogs fascination för honom kommer ju delvis från just Tims "filmskaparambitioner".

Naturen är sällsamt vacker och de filmklipp av björnarna som Tim fångat är utan tvekan unika, men "Grizzly Man" är framför allt en fascinerande studie av en människa. En människa som kanske helst skulle vilja vara en björn. Att det inte är en oreflekterande hjältemålning lämnar plats både till en sund skepsis och till att respektera Tims mod och övertygelse. Framför allt är "Grizzly Man" väldigt fascinerande, och en film som hänger kvar över en länge.

© Anders Lindahl
2006-05-14Originaltitel: Grizzly Man
USA, 2005
Regi: Werner Herzog

Genre: Dokumentär
Svensk biopremiär: 2006-04-07     

Dela |