Good Night and Good Luck (2005)

Sant och intressant

4 russin

USA är en nation präglad av rädsla. Fienden finns inte bara utanför landets gränser utan verkar ha nästlat sig in i dess hjärta. Den frihet som ses som något av det viktigaste landet äger riskerar att kompromissas i kampen för att försvara den. Utan rättegång kan vem som helst dömas, och den som protesterar löper risken att själv stämplas som förrädare.

Det låter lite som nu, kan man väl säga, men i George Clooneys film är det femtiotal. Senator McCarthy letar kommunister under stock och sten och trivs säkert som fisken i rampljuset, i sin roll som korsriddare. Men vissa vågar ställa sig upp och säga emot. Bland annat en handfull journalister på CBS. I prologen har de fått lite skäll av sin kanske allra mest respekterade kollega, Edward R Murrow, men sedan färdas vi raskt fem år bakåt för att påminna om ett av deras största ögonblick; kampen mot den paniska orättvisan. Det är en kamp som förs med ord, som bara orsakar ett, ganska oväntat, dödsoffer, men som blir överraskande spännande att se och höra.

Med en total brist på "action" är det förstås en skådespelarnas film, men kanske inte riktigt på det sätt man tror. Väldigt få personer sticker ut, ingen stjäl showen. Och så ska det vara. Ray Wise har en liten men minnesvärd roll. Clooney sköter sig förstås bra. Robert Downey Jr. har en väldigt vanlig liten roll helt utan vassa kanter. McCarthy, ja ingen spelar honom. Det är i arkivmaterial vi ser den lite sege, nästan tafatte, föga imponerande senatorn som utnämnde sig själv till det ljungande svärdet skapat att hugga av kommunismens medusahuvuden - som kan tillhöra alltifrån skådespelare till vanliga förvärvsarbetande. Det är David Strathairn som gör det tunga jobbet. Trots bristen på känsloutbrott, trots det behärskade tonfallet, imponerar han genom att formligen osa integritet och bistert allvar i rollen som Murrow.

Clooneys film är en solid liten skiva verklighet, felfritt tillredd och serverad vid exakt rätt ögonblick och vid helt rätt temperatur. Det handlar om nu, på väldigt många vis. Och det handlar samtidigt, odiskutabelt, om då. Cigaretter konsumeras som om de vore andningsluft, gifta par får inte arbeta på samma kontor, ett alternativ till vit skjorta och slips vore otänkbart. Med de krispiga, svartvita bilderna och det naturliga skådespeleriet känns det som om man hittat några rullar film från femtiotalet och klippt ihop det i efterhand.

Från "Good Night, and Good Luck" (vars titel är den fras med vilken Murrow avslutade sina editorials i etern) tar man med sig en känsla av ytterligare respekt för Clooney och en samling allvarets ord om journalistik och integritet. Inte olikt "Insider" vill den både varna och belysa de hinder som kan ställas i sanningens väg (då som nu bland annat ett inte oviktigt släkte kallat Sponsorer). Inte olikt "Insider" är den riktigt sevärd.

© Anders Lindahl
2006-04-10Originaltitel: Good Night, and Good Luck
USA, 2005
Regi: George Clooney
Med: David Strathairn, Rose Abdoo, Patricia Clarkson, Robert Downey Jr., George Clooney m fl

Genre: Drama, Historia
Svensk biopremiär: 2006-03-24
Teman: Journalister


Ingår i följande teman


Journalister

     

Dela |