The Avenging Fist (2001)

Vill ha allt, men... har inte det

2 russin

En del filmer vill ha allt, men når inte riktigt fram till någonting. Som den här. Fightingspelens estetik, med runt-kombatanterna-åkningar och allt, kombineras med klassiskt prat om uråldriga slåssteknikner och en ärligt talat rätt fånig historia om den obrukade delen av hjärnan som om och om igen omnämns som "God's no-access Zone".

Storyn åsido finns det en ambition här att lansera nya talanger i en filmindustri som länge varit en av världens mest produktiva (och roliga), men där det i viss mån börjar saknas nytt blod. Så unga talanger, ganska rättvist fördelade mellan könen, ställs bredvid gamla veteraner (där Sammo Hung väl är den mest kända) i vad som nästan känns som en inskolningsfilm. Målgruppen är glasklar - yngre tittare - och delvis därför känns det mindre intressant för en gammal uv som jag. Det är rätt produktartat, helt enkelt.

Ett ungt syskonpar lever i tron att deras far är död. Det är han inte, kan jag avslöja, men det förstår vem som helst som ser den hjärntvättade hejduken med metallmask för munnen. De kan slåss något utöver det vanliga, men försöker hålla locket på enligt mors önskemål. Tillsammans med några nya bekantskaper blir de varse en enorm komplott från en bitter man med extrema nazistkomplex.

Ungefär så mycket om handlingen ids jag berätta. Storyn är inte så mycket att orda om, vilket jag kan acceptera. I den här genren är det faktiskt viktigare att man får något kul och spektakulärt att titta på, men även där brister det tyvärr.

Även om "The Avenging Fist" utspelar sig i en imaginär framtid istället för en imaginär dåtid så känns likheterna med jämngamla "The Legend of Zu" klara. Likheterna är detsamma som bristerna, ska raskt understrykas. Med inhemska talanger bakom datorerna har en rejäl hög med effekter skapats, för att exempelvis visa en stad liknande Los Angeles i "Blade Runner". Effekter är svåra att göra - pröva själv, bara, det har jag gjort - men i en professionell produktion med riktig budget bör man förvänta sig bättre än så här. I "The Legend of Zu" fanns det också större fantasi än här.

Bättre bör man också förvänta sig av kamperna. De nya förmågorna är inga Jet Li:ar eller Jackie Chan:ar, och man får förlita sig på det oundvikliga lurendrejeriet med klippning och de där halvdana effekterna. Även i de känslomässiga scenerna verkar inte skådespelartalangen ha räckt, för jag tror inte en enda sorglig sekvens slipper undan fegknepen upptonad musik och nedsaktad bild. Distansen blir därför nästan total.

En rätt fånig historia lite ytligt berättad kan omöjligt få mer än två russin. Borde den ha mindre? Kanske - men eftersom klavertrampen är lika få som stordåden, och eftersom jag nog hade gillat det här betydligt mer om jag var tjugo år yngre, så kan jag inte heller kalla det hela ett totalhaveri.

© Anders Lindahl
2005-12-11


DVD / Blu-ray

På Hong Kong Legends sedvanligt välgjorda utgåva finns bland annat en längre dokumentär, som faktiskt bitvis ger en kul inblick i Hongkongs filmindustri strax efter millennieskiftet.
Originaltitel: Kuen sun
Hongkong, 2001
Regi: Wai Keung Lau Corey Yuen
Med: Lee-Hom Wang, Stephen Fung, Gigi Leung, Kristy Yang, Sammo Hung Kam-Bo, Yuen Biao

Genre: Action, Fantasy, Sci-fi

Relaterade artiklar
Hongkong!     

Dela |