Örnen har landat (1976)

En örn kommer landad

3 russin

"Örnen" som 1943 landar på Englands kust är den insatsstyrka som ska kidnappa Winston Churchill. Jo, det låter som en ganska galen plan - det tycker nästan alla - men omständigheterna har gjort att det kanske finns en liten chans att lyckas, vilket skulle kunna ge tyskarna bättre chanser att förhandla för fred.

Så långt har kriget alltså gått att åtminstone de någorlunda klarsynta maktmännen i tredje riket inser att det jättekrig de startat bara kan sluta på ett sätt. Dags för skadereducering, sålunda, och neråt i hierarkin går ordern tills den landar hos Michael Caine.

Steiner (så hette ju Coburns någorlunda vettiga tyska befäl i "Järnkorset" också!) är den sorts representant för tyskarna som filmens värld trots allt är ganska rik på: den skicklige soldaten som uppvisar goda sidor. Nästan övertydligt nog visar han sin moraliska kaliber genom att försöka rädda en judisk flicka i början av filmen, något han och hans kompani får straffkommendering för. Självmordsuppdraget kommer därför som något av en glad överraskning.

Gentlemannamässighet i krig och rentav godhet bland fienden är ett tema som återkommer i filmen - en nyckelscen som drastiskt förändrar förutsättningarna för uppdraget kommer sig just av en osjälvisk bragd från ett håll man kanske inte väntat sig.

Steiners relation till de lojala männen är en annan relativt stor bit av filmen. Som så ofta i krigsfilmer dyker temat upp om hur soldaterna på fältet kanske är mer intresserade av att inte svika varandra än av de större sammanhangen. "Det har varit en ära att tjänstgöra med er", låter det kort och gott, snarare än "det har varit en ära att kämpa för vidriga idéer tillsammans med er".

Donald Sutherland gör en udda roll som lömsk men ganska munter spion som finner kärleken. Hans biroll, där drivkraften är ett fritt Irland till vilket pris som helst, är kanske den mest minnesvärda, men det finns gott om nämnvärda karaktärer som antingen roar eller imponerar. Larry "JR" Hagman som dum sydstataröverste eller Treat Williams som betydligt mer kompetent amerikansk kapten, Jean Marsh som en mer dyster förrädare än Sutherland, Robert Duvall som styrande och ställande bakom kulisserna, Donald Pleasence som en lite småmysko Himmler och, förstås, Sven-Bertil Taube som tysk officer.

Privata och mer eller mindre begåvade initiativ, märkliga sammanträffanden och hemligheter skapar förutsättningarna för en ganska osannolik men spännande och relativt välspelad krigsactionfilm. Placeringen på den idylliska landsbygden i England ger en lite annorlunda inramning åt sammandrabbningarna, som när de väl inträffar är riktigt nerviga. En twist på slutet tillför den sista nödvändiga biten för att vi ska ha en solid rulle gjord i 70-talets oefterhärmliga och i mina ögon coola stil.

"Örnen har landat" når inte riktigt upp till sin nästannamne "Örnnästets" nivå i den här genren, men tre russin blir det.

© Anders Lindahl
2005-06-26

(c) Carlton International Media Ltd.
Michael Caine i "Örnen har landat"

Originaltitel: The Eagle has Landed
Storbritannien, 1976
Regi: John Sturges
Med: Michael Caine, Robert Duvall, Donald Sutherland, Treat Williams, Larry Hagman, Sven-Bertil Taube, Jenny Agutter, Anthony Quayle, Donald Pleasence, Jean Marsh, John Standing, m fl

Genre: Action, Krig
Teman: Andra världskriget


Ingår i följande teman


Andra världskriget

     

Dela |