Hamlet (1990)

Något mycket, mycket ruttet... men filmen är bra!

5 russin

Mad Max som Hamlet? Nu skojar ni väl ändå? Det är knappast en oväntad reaktion inför denna film och ärligt talat tar det en bra stund innan jag kan separera Mel Gibsons persona från hans tolkning av den själsplågade prinsen av Danmark. Det är ett vågspel att sätta en skådespelare som Gibson i en roll som denna och, skägg och medeltidskläder till trots, har jag svårt att avvärja blixtbilderna av Martin Riggs i "Dödligt vapen" när Gibson använder sina galna ögon för Hamlets låtsade vansinne. När denna inledande motsträvighet har falnat och dramat omslutit mig, vilket det gör, måste jag ändå säga att Gibson bär sin huvudroll med bravur.

Främst är det ändå en annan skådespelare som lyfter Zeffirellis "Hamlet" till de elyseiska fälten, nämligen Glenn Close i en ypperlig, och förvånansvärt sympatisk, tolkning av drottning Gertrude. Zeffirelli har lagt mycket betoning på drottningens roll och hennes tragiska insikt om sakernas sanna natur och den därpå följande ångern och början på förlåtelse är gripande att se.

Överlag är Zeffirellis "Hamlet" ett mörkt, fänglande drama där tragedin är känslomässigt levande och påtaglig snarare än ett utanpåverk byggt på handlingens skeenden. I Laurence Oliviers "Hamlet" som jag såg nyligen vacklar Hamlet mellan självmord och hämnd i en mer introvert tragedi. I Zeffirellis händer ligger tragedin snarare i det brutala mordet av den forne kungen och hur dess efterverkningar fullständigt bryter ner alla inblandade tills scenen, både bokstavligt och bildligt, är täckt av döda människor.

Hamlet själv är här också starkare som person än i Oliviers tappning, vilket på något sätt gör tragedin ännu mörkare. För Oliviers Hamlet finns det ingen utväg ur depressionen, men hos Zeffirelli finns det hopp om ett annat öde för de inblandade. Ett falskt hopp naturligtvis eftersom vi alla redan vet slutet på Shakespeares pjäs, men det blodiga slutet förstärks i stor grad genom att vi får en känsla av att det inte var oundvikligt.

Franco Zeffirellis "Hamlet" är en mycket, mycket bra filmatisering av Shakespeares kanske främsta pjäs och fem russin är det minsta jag kan ge den i betyg.

© Andreas Hallgren
2005-06-26


Tack till Atlantic Film för recensionskopia

"Alas, poor Yorick!" Mel Gibson spelade Hamlet 1990.

Originaltitel: Hamlet
USA / Storbritannien / Frankrikre, 1990
Regi: Franco Zeffirelli
Med: Mel Gibson, Glenn Close, Alan Bates, Helena Bonham Carter, Ian Holm m.fl.

Genre: Drama
Teman: Shakespeare på vita duken


Ingår i följande teman


Shakespeare på vita duken

     

Dela |