Fantastic Four (2005)

Ovanlig, men knappast fantastisk kvartett

2 russin

Tim Story, som slog igenom med sleeper-hiten "Barbershop" för några år sedan, gör knappast skäl för sitt namn när han förtäljer om en kvartett "forskare" som tillsammans med sin rika och semi-onda uppdragsgivare begåvas med superkrafter under ett forskningsexperiment i rymden. De blir superhjältar, i en film som på alla sätt och vis är superenkel.

Själv såg jag om Singers båda "X-men"-filmer dagen före visningen och fann ytterligare kvaliteter. Där fanns inte bara action och fantasi utan intelligens och värdighet. Jag skulle kunna se om den här filmen tio gånger och komma tomhänt därifrån vad gäller alla de egenskaperna.

Det här är en film som inte är avsedd att tros på, så mycket framgår direkt. Ett exempel på det skulle kunna vara hur snabbt folk finner sig i omöjliga situationer - som att man just blivit superhjälte, eller att staden man bor i plötsligt har fått tillskott av sådana. Det är sådant som händer, liksom. Så visst, det är upp till publiken att köpa situationen, hänga med på färden och ha kul. Problemet är att det faktiskt inte är så himla kul eller intressant. En ganska lättsam ton i filmen och insikten om att den nog är riktad mot tolvåringar i första hand får mig dock att hålla inne med den mest svidande kritiken.

Oavsett vilken grad av originalitet som kan ha funnits i själva serien när den var ny så känns absolut allting gäspningsframkallande bekant nu. Ett tungt ansvar faller alltså på skådisarna. Kanske inte ansvaret att övertyga oss om att det vi ser är sant, men att genom något slags karisma öka underhållningsgraden. Ensemblen här är tyvärr knappast mer inspirerad än manusförfattarna.

Kloke Reed (Ioan Gruffudd, halvkänd som Lancelot i "King Arthur") är den ende i skaran som egentligen verkar anspela på några sanna forskarambitioner, och det går ett synnerligen övertydligt stråk genom filmen om hur han i sin matematiska tråklogik är oförmögen att uppskatta enkla känslor och ta för sig av livet. Livet representeras här i första hand av Jessica Alba i rollen som Sue Storm. Hon ska väl också föreställa intelligent, men ett par glasögon på näsan emellanåt skvallrar mest om intentionerna utan att skapa någon trovärdig illusion. Söt men ack så tråkig levererar hon sina repliker som om hon var med i en skolpjäs. Lite mer liv finns det hos Chris Evans, vars Johnny Storm är en diva redan innan han får "särskilda krafter", men det är nog inte så tacksamt att vara både det komiska inslaget och killen som ska få tonårstjejerna i publiken att vilja köpa planscher, särskilt inte med dialog som denna att arbeta med. Ben (Michael Chiklis) står för den seriösa dramatiken i rollen som mannen som blir så ful att hans fru omedelbart lämnar honom. Till föga tröst är hans nyförvärvade styrka och hans desperation att bli vanlig igen kommer bana vägen för potentiell katastrof - pådriven av filmens bad guy: den likaledes opersonliga Victor von Doom i Julian McMahons skepnad.

Det finns exakt en sak som gör att Fyran skiljer sig lite från andra ofrivilliga superpersoner. De har förvisso coola extranamn, men inga hemliga identiteter. Det dröjer inte länge förrän deras begåvning är allmän kännedom och lika fort är de kändisar - med allt vad det innebär.

Vad kan annars göra det här lite mer intressant? Inget som jag hittar i själva filmen i alla fall. Wow-faktorn i effekter och allmän påhittighet är rätt låg. Fantasin går lite på sparlåga och kraschade bilar, brinnande flygdivor och kraftfält åt diverse håll och kanter imponerar inte så värst.

Att en film är riktad mot unga tycker jag inte är någon vidare ursäkt för att vara så här lam. För att avsluta en recension som redan håller på att tråka ut mig i lika hög grad som dig, arme läsare, så är inte "Fantastic Four" lika usel som "Catwoman" men inte ens hela kvartetten tillsammans är en fjärdedel så underhållande som "Spider-Man".

Det blir två svaga russin, eftersom filmen är konsekvent på sitt fantasilösa vis och med sina små ambitioner faktiskt inte kan misslyckas särskilt kapitalt, men de utdelas under något slags protest.

© Anders Lindahl
2005-07-12

Twentieth Century Fox 2005 All rights reserved
Jessica Alba

Originaltitel: Fantastic Four
USA / Tyskland, 2005
Regi: Tim Story
Med: Jessica Alba, Chris Evans, Michael Chiklis, Ioan Grufford, Julian MacMahon m fl

Genre: Action, Fantasy, Sci-fi, Äventyr
Svensk biopremiär: 2005-07-13
Teman: Superhjältar

Relaterat: Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer (2007)

Relaterade artiklar
När serietidningen får liv!


Ingår i följande teman


Superhjältar

     

Dela |