Kung Fu Hustle (2004)

Alla kan slåss!

4 russin

Kung Fu-mästare hittar man ofta på de mest oväntade platser i Hongkong-filmer, men densiteten av fullärda slagskämpar i kvarteret Svinstian måste ändå betraktas som extrem.

När några representanter för Yxgänget kommer dit, förvissade om att de härskar även i sådana fattiga kvarter, möter de till sin förfäran på fantastiskt motstånd. Yxbeväpnade hejdukar i svart kostym flyger som vantar åt alla håll när tre till synes fridsamma män ilsknar till över deras översittarfasoner.

Denna händelse leder till en eskalerande konflikt, där allt fler i kvarteret visar sig besitta oanade krafter och kunskaper i käftsmällandets ädla konst. En duo glasögonprydda musiker lejda av Yxgängets boss stöter på extra patrull i form av hyresvärden och hans högröstade fru och till slut står de ondas hopp till att frita en man som gav sig så djupt in i kampkonsten att han förlorat förståndet. Det är Stephen Chow själv som får i uppdrag att frita honom.

Japp, Chows karaktär hör alltså inte till den snälla sidan. Den snälle pojken vi träffar på i en flashback har blivit cynisk och småkriminell. Helst av allt vill han också bära yxa och kostym och utnyttja oskyldiga människor. Det kan dock knappast betraktas som en spoiler att han kommer genomgå en viss personlighetsförändring under filmens gång.

Chow har ännu inte snärjts av Hollywoods garn, men kan annars utan problem placeras i samma liga som Jackie Chan och Jet Li. Han kan leverera absurda repliker på ett ganska lyckat vis och behärskar tillräckligt mycket Kung Fu för att se övertygande ut när han slåss, även om han i verkligheten säkert skulle få däng av båda de nämnda veteranerna. 1940-talets Shanghai är skådeplatsen för Chows senaste film och "Kung Fu Hustle" känns ganska påkostad, med proffsigt foto och en lyckad tidsanda, om än i ett begränsat antal kulissbyggen.

Jag känner många människor som skulle utropa det här till en fånig film där de slåss alldeles för länge och för mycket, men smaken är ju individuell. De fåniga skämt som alltid florerar i Hongkong-komedier lockar kanske inte garanterat till skratt, men i mitt fall åtminstone till ett välvilligt leende. Slapstick och konstiga förolämpningar hör till genren, men lika bofasta är de kampscener som Hollywood nuförtiden med stigande framgång kopierar.

Här sluts faktiskt något av en cirkel, när Yuen Wo Ping efter att ha koreograferat slagsmål åt bland andra bröderna Wachowski jobbar på hemmaplan igen i en film som är minst lika effektgalen som Matrix-rullarna. Det är samma extrema energi och sköna förakt för realism när gubbar flyger åt alla håll och kanter och hus demoleras till oigenkännlighet av rundsparkar och flygande bråte. Ett par scener känns nästan som parodier på sekvenser i Matrix-trilogin. Här används både datorer och andra effektverktyg på ett kul sätt till att ge en liten extra twist eller energi i vart och varannat slag.

Tonen är förstås en annan. Leta heller inte efter den konstnärliga fägringen i "Hero" eller "Crouching Tiger". Filmen är, trots en eller två lite smått rörande scener, en tokig komedi i exakt samma grad som "Shaolin Soccer". Chows fotbolls-kungfu-rulle från 2001 var i mina ögon ännu mer underhållande, men allt är ju relativt.

Det här är en film för dig som gillar Hongkong-film, eller vill börja göra det. Eftersom jag tillhör den förstnämnda kategorin ser jag alltså filmens synbara brister för de tillgångar de egentligen är. Fyra russin sparkas härmed iväg till "Kung Fu Hustle".

© Anders Lindahl
2005-06-01

Kung Fu Hustle: Columbia Tristar
Stephen Chow (th) har råkat få några knivar i sig i "Kung Fu Hustle".

Originaltitel: Gong fu
Kina, 2004
Regi: Stephen Chow
Med: Stephen Chow, Hsiao Liang, Wah Yuen, m fl

Genre: Action, Komedi
Svensk biopremiär: 2005-06-03     

Dela |