Cecil B Demented (2000)

En fars för stunden

3 russin

Östkusten överfaller och hotar Hollywoods hegemoni. Jätten hukar och darrar av bävan - eller? John Waters har inte gjort sig känd för det finstilta. Nu är jag oförskämt obildad när det gäller hans karriär i stort, men så mycket har jag i alla fall snappat upp. Och "Cecil B Demented" är en metafilm som följer det förväntade mönstret. Svensk smygpremiär, eller vad man ska kalla det, på Göteborgs filmfestival ska enligt uppgift följas av en ”riktig” premiär i mars. Jag såg filmen klockan nio på morgonen och oavsett man tycker om slutprodukten måste nog alla som var där medge att vaknar man inte av den här upptakten, då krävs en missil in i sovrummet.

Det här är ett mycket medvetet hysteriskt lustmord på Hollywood, sponsrat av bland annat - Hollywood, erkände Waters i festivaltidningen Draken strax innan han själv anlände till staden med den trimmade mustaschen i fin form. Filmen bygger egentligen på ett genomgående skämt som hela tiden stegras, men kommer långt på sin älskvärda respektlöshet i kombination med ren och skär energi. Starten är som sagt så intensiv, hämningslös och rapp att man redan där fruktar ett kommande sammanbrott eller i varje fall motorstopp längre fram. En del upprepningar blir det mycket riktigt i en allt mer tudelande film: halvvägs in vet man ungefär var man står, för eller emot grundidén.

Några av gliringarna åt branschen passerar hastigt förbi medan andra är så starkt poängterade att ingen som sett film förr kan missa dem. "Patch Adams - The Director's Cut" visas exempelvis i en biograf som hemsöks av filmfackets svar på Che Guevara, den vansinnige visionären Cecil B DeMented, vars namn anspelar på den klassiske mastodontfilmsmakaren DeMille. ”Den första versionen var lång nog!” är naturligtvis en given punchline.

Filmstjärnan Honey Whitlock (rätt magnifikt gestaltad av Griffith) kidnappas av DeMenteds gerillagrupp under premiären på sin nya komedi i Baltimore, där den spelats in (och där Waters gör alla sina filmer). Staden, vars skuggsidor syns flitigt i TV-serien "Uppdrag Mord", dryper i den här filmen av inställsamhet och spadet från krabbkaka. Whitlock ska bli stjärnan i gruppens anti-etablissemangs-actionrulle med verkligheten som spelplan. Allt andas uppror, utan hänsyn eller kompromisser till något annat än detta tänkta konstnärliga genombrott som ska skjuta det rådande systemet i sank.

- Man måste vara beredd att dö för sin film, agiterar DeMented och leder ensemblen på uppdrag efter uppdrag med större insatser för att bevisa tesen. Tempot håller i sig. I stället för att stanna upp sluggar Waters vilt och höjer sina insatser i takt med sin films protagonist. Det är konsekvent om inte annat. Konsten kräver offer. Och är Cecil en excentrisk sanningssägare eller bara sinnesrubbad? Hans krigare är en främlingslegion med alla avarter och ändå sympatiska i sin nit och hängivna lydnad. Sida vid sida står militanta feminister, satanister, smygsadister och rättshaverister - men ärliga filmterrorister är de allihop.

Det skämtas med porr, underhållningsvåld, fjäskluncher, ockulta riter, dödsdrift, omvänd homofobi, hjärtsjukdomar... inget är tabu. Några av de riktiga sammandrabbningarna inträffar när gerillan försöker invadera en uttryckligt familjevänlig biograf och möter motstånd från mogna damer som kan ge svar på tal. Filmtermer flyger genom luften filmen igenom, liksom en och annan byggnad. Waters vet att han biter den hand som göder och ler på vägen till banken, om där nu finns något överskott. Men skämtet är ändå till slut så grovkornigt och slapstickat svepande att drömfabriken kan ta smällen och kosta på sig bjudningen. Sensmoral existerar knappast, det här är en fars för stunden och framkallar flatgarv mer än revolutionsglöd.

I biroller ser vi bland andra Ricki Lake och Patty Hearst. Hearst...? Jo, det var ju rikemansdottern som kidnappades av en terroristgrupp på 70-talet och efterhand hjärntvättades (?) till att bli en aktiv medverkande i deras raider. En vink om vilken utveckling som väntar Whitlock i filmen? Ni får väl se.

© Johan Lindahl
2001-02-17Originaltitel: Cecil B Demented
USA/Frankrike, 2000
Regi: John Waters
Med: Stephen Dorff, Melanie Griffith, Adrian Grenier, Alicia Witt, Jack Noseworthy, Ricki Lake, Patty Hearst

Genre: Komedi
Teman: Meta


Ingår i följande teman


Meta

     

Dela |