Som man bäddar... (2005)

Kul koll på papparoll

4 russin

Jonas har inte riktigt koll på tillvaron. Så länge frugan är hemma och tar hand om Wilma, eller var det kanske Jasmine, så funkar väl det mesta, men när åtta månader gått och barnets mor inte längre pallar att gå hemma och ta hand om bebisen, då blir det pappaledighetspanik! Hur ska jobbet klara sig utan Jonas, och hur ska Jonas klara sig utan jobbet? Med lite god vilja, och en jämrans massa lögner, kan man dock slå i de flesta det mesta.

Receptet i "Som man bäddar...". är gammalt och beprövat, en lögn leder till ytterligare lögner, för att tillslut utmynna i att man har ljugit om allt för alla. Här lyckas man dock med bedriften att inte driva situationen för jämrans långt ut åt fanders, ni vet sådär långt så det inte är roligt längre, utan bara jobbigt och plågsamt pinsamt. En dos svenskt hederligt lagom tycks ha hållit skutan på rätt köl rätt igenom.

"Här-är-könsrollerna-ombytta"-skämt kan bli tjatigt präktiga i längden, framförallt när det förvandlas till pekpinnar om att män är bättre på bu och kvinnor sämre på bä. Givetvis myllrar det av roliga "ung-pappa-tar-hand-om-litet-barn-på-udda-sätt"-skämt, men dessa känns fröjdefullt skojiga rättigenom filmen.

Att få till ett bra slut på en film är dock inte det lättaste. "Som man bäddar..." bjuder upp på en otroligt Hollywood-slajmig slut-scen, allting som verkligen varit lagom svämmar plötsligt över alla bräddar, sjuttionio prickar över i:et. Lite synd, men resten är såpass bra att man köper det, om inte med hull och hår, så mer eller mindre.

Maria Esséns regi-debut är en solklar publikvinnare. Jag skrattade mycket och länge, framför allt åt Mikael Persbrandts insats som mjuk men stenhård macho-farsa. Det här är folkligt, trevligt och lagom. "Som man bäddar..." kommer garanterat bli en av de tre mest sedda och älskade svenska filmerna på bio anno 2005.

© Christer Johansson
2005-02-06


Eric Ericson, Lisa Werlinder och Ebba Jensen

Originaltitel: Som man bäddar...
Sverige, 2005
Regi: Maria Essén
Med: Eric Ericson, Lisa Werlinder, Mikael Persbrandt, Alexander
Skarsgård, Sanna Bråding m.fl.

Genre: Komedi
Svensk biopremiär: 2005-03-18
Teman: GFF2005


Ingår i följande teman


GFF2005

     

Dela |