Jiang Hu (2004)

Sevärt gangsterdrama med mycket sevärt slut

4 russin

En sida i den undre världen kommer på kant med en annan, samtidigt som en ung man just beslutat att träda över gränsen in i deras värld genom att på beställning mörda en av bossarna. Samtidigt finner han kärleken (till en prostituerad tjej, vilket komplicerar saker och ting) och en av kriminalbossarna har just blivit far och börjar se annorlunda på livet.

Så, lite enkelt, skulle man kunna beskriva handlingen - som utspelar sig på den coolaste av platser, i Hongkong - och läsaren föreställer sig kanske en standardrulle som mest tilltalar dem med ett uttalat intresse för den genre i vilken John Woo fortfarande måste ses som den störste.

Nu är det dock inte riktigt så enkelt. Bland annat finns det en ren felaktighet i beskrivningen ovan, men exakt vilken kan inte jag peka ut utan att förfalla till spoileri. Dessutom är det här bättre än jag väntade mig, och det tidsekonomiska berättandet rymmer en hel del.

På bästa eller värsta "Gudfadern"-vis pratas det mycket om lojalitet och vad som utgör att "gå för långt" i en bransch där mord hör till vardagen, kombinerat med lite familjeliv och korsklippning mellan ord och handling. Att döda hela familjer är onödigt ("man måste inte ta alla pjäserna för att vinna i schack") menar gangsterbossen Hung (Lau), medans hans förstelöjtnant protesterar och eventuellt konspirerar. Mellan den tilltänkte mördardebutanten och hans bäste vän handlar dialogen om liknande saker men ur ett annat perspektiv. Vad är en god man? Begår sådana mord? Är man en bättre människa om man avstår från mord, även om detta är av ren "feghet".

Dessa spörsmål, och fler därtill, behandlas i samtal som känns riktigt mänskliga, av människor som känns riktigt människolika, mellan diverse mer eller mindre brutala dåd. Alltihop är, på gott och ont, klätt i ett ganska stiliserat bildspråk, där en scen mot slutet med kameran fastsatt på ett rörligt bord måste sägas höra till de mindre lyckade experimenten.

Det är väl gott nog, i alla fall för vänner av klassisk Hongkongfilm, och/eller gangstergenren, men ett par extra saker gör att filmen sticker ut.

Det ena är att filmen, trots allt våldet, har en ganska behärskad ton - utan att bli tam. Wong Ching-po har förstått att han inte gör en ultravåldsfilm (vilkas existensberättigande jag ingalunda förnekar) utan en film om våld, vilket inte är samma sak. Följaktligen undviker han att frossa i blod och närkontakt mellan kulor och kroppar, utan klipper eller vinklar närmast demonstrativt bort från det värsta. Det värsta, ska betonas, helt blodfattigt är det ingalunda. Ett bra exempel är när de två sönerna till en nyss avrättad gangsterboss också tas av daga, efter en kort diskussion. Vi får se deras bödlar säga åt dem att blunda och inte vara rädda, vi får inte se skotten. Det blir ju mycket värre så, och därför mycket bättre.

Det andra, och viktigaste, är slutet, som på bästa vis sätter filmen i en annan dager. Inte i form av en twist som särskiljd från filmen står och viftar med armarna och skriker "titta, vad jag twistar!" utan ett slut som när poletten väl trillar ner (vilket i mitt fall eventuellt var generande sent) känns helt självklart och samtidigt ger i stort sett alla tidigare händelser en annan klang. Det visar sig att vi har åsett ögonblick med långtgående konsekvenser för personers utveckling eller förfall. Resultatet blir raka motsatsen till en film man glömmer så fort eftertexterna rullar, i alla fall i mitt fall.

Sedan kan jag tillägga att skådespeleriet också håller fin klass, från både stjärnor som Andy Lau (från "Flying Daggers", med mycket, mycket mera) och yngre talanger, innan jag låter valet mellan tre starka och fyra lite tveksamma russin utfalla till fördel för det senare alternativet. Jag gillade den här filmen! Så enkelt är det. Att den får mig att tänka på "Once Upon a Time in America" är i det här fallet en ren bonus.

FOTNOT
Filmen är också känd under namnet "Gong Wu".

© Anders Lindahl
2005-02-01Originaltitel: Jiang Hu
Hongkong / Kina, 2004
Regi: Wong Ching-po
Med: Andy Lau, Jacky Cheung, Shawn Yue, Edison Chen, Chien-lien Wu

Genre: Action, Drama
Teman: GFF2005


Ingår i följande teman


GFF2005

     

Dela |