Maskinisten (2004)

Vem gör vad mot vem eller vilka...

5 russin

Trevor Reznik kan inte sova. I snart ett år har han legat sömnlös på nätterna. Lite mikrosömn under dagen är allt hans hjärna tillåter kroppen att ta del av, vilket givetvis har påverkat både hans mentala och fysiska hälsa. Hans slitiga skitjobb på fabriken ter sig alltmer omöjligt att klara av med livet i behåll, han förmår sig inte att betala räkningar, och han ser ut att inte väga mer än 30 kilo. Och det här är bara början...

En ny kollega dyker på fabriken. Samtidigt upptäcker Reznik post-its uppsatta på sitt kylskåp som han själv inte har placerat där. Någon är uppenbarligen i hans lägenhet när han själv inte är där. Kollegorna börjar undvika honom. Någon försöker driva honom till vansinne, men vem, och varför? Den nya killen känns misstänkt, kanske i maskopi med arbetskollegorna, fast hyresvärdinnan har ju nyckeln till lägenheten. Flickvännen kanske... Reznik har minst sagt fått ett problem till på halsen

"The Machinist" är en riktigt obehaglig historia. Filmen går i mörka toner, och mycket utspelar sig i Rezniks mörka lägenhet eller i den slamriga fabriken. Allteftersom filmen fortlöper ökar obehagskänslan till det nästan outhärdliga. Man förstår aldrig till hundra procent vad som händer, liksom Reznik har man inte någon kontroll över situationen. Otaliga är de scener som närmar sig ett tänkt klimax som man som åskådare till varje pris vill att Reznik ska undvika, och nästan varje gång så klipps det till nästa scen utan att vi egentligen vet hur scenen slutade. Man blir frustrerad, men antar samtidigt att det löste sig till det bästa, eventuellt... Paranoia är bara förnamnet.

Den för mig tills nu helt okände Roque Baños levererar dessutom värsta Bernard Herrmann-soundtracket. Det känns som att Hitchcocks ande faktiskt varit delaktig i filmen, både story- och bildmässigt.

"Donnie Darko", "The Butterfly Effect" och "Memento" känns alla som nära och kära vänner till "The Machinist". Gillade man någon av dessa är det ingen tvekan vad som borde vara nästa film att beskåda. "The Machinist" kommer, när 2005 är slut, förmodligen stå högst upp på pallen som årets allra mest obehagliga bio-upplevelse!

© Christer Johansson
2005-01-18Originaltitel: The Machinist
Spanien, 2004
Regi: Brad Anderson
Med: Christian Bale, Jennifer Jason Leigh, John Sharian, Aitana Sánchez-Gijón

Genre: Drama, Thriller
Svensk biopremiär: 2005-01-14
Teman: Tjugohundratalets bästa filmer

Officiell hemsida


Ingår i följande teman


Tjugohundratalets bästa filmer

     

Dela |