Bland hjältar och svärd i Hagaparken.

En titt "bakom kulisserna" på den kommande svenska lågbudget-fantasyfilmen "The Age of Warriors".


Vi i russin-redaktionen tycker det är kul när det görs annorlunda film i Sverige. Och säga vad man vill om det svenska filmklimatet, men så värst mycket fantasy produceras inte i landet idag, trots "Sagan om Ringen"-hysterin i övriga världen. En som trotsar filmklimatet är Nikolaj Marquez von Hage, 29, som just nu gör sin första långfilm.


- Mitt mål är att visa att det går att göra bra, billig fantasy, berättar Nikolaj. Filmen han pratar om heter ”The Age of Warriors” – en helt svenskproducerad budgetfilm, och just nu slutförs postproduktionen på filmens första tio minuter. Tanken är att man utifrån dessa tio minuter ska bedöma huruvida man ska fortsätta med arbetet på filmen. Om det hela ser snyggt ut och låter bra så är tanken att även resten av det 90 minuter långa manuset ska filmas på samma sätt.

Nikolaj Marquez von Hage är en helt vanlig kille som nu gått arbetslös ett tag på grund av dåliga tider i sin bransch. Han behövde något att fylla fritiden med, utöver det vanliga jobbsökandet. När han dessutom drabbades av en återuppväckt kärlek till fantasygenren genom författaren Robin Hobb, satte han sig helt enkelt ner och skrev ett manus som hämtade inspiration från många källor i fantasygenren. Trots en ganska begränsad regierfarenhet i bagaget så blev utmaningen att filma manuset själv väldigt lockande. Men även budgetfilm kan rusa iväg i kostnader, något Nikolaj har fått erfara den senaste tiden.
- Jag har fått låna ihop det mesta av släkt och vänner, menar Nikolaj. Än så länge har vi arbetat utan bidrag så filmen är så här långt helt finansierad på egen hand. De största utgiftsposterna är hyra av kamera, mat till skådespelarna och felaktiga tekniska investeringar i början av filmandet, förklarar han.

För att bli en framgångsrik budgetfilmare krävs kostnadseffektiva lösningar. ”The Age of Warriors” filmas till exempel till största delen hemma i Nikolajs flickväns vardagsrum riggat med kulisser.
- Det har varit rätt stökigt där ett tag nu, säger Nikolaj.
Utomhusscenerna har filmats på några olika ställen i Stockholm, däribland i en grotta i Hagaparken. En annan tänkbar utgiftspost är ju kläder och rekvisita men detta har filmteamet löst genom att helt enkelt hyra rustningar, tidstypiska kläder och andra attiraljer från ”lajv”-rollspelsföreningar i staden.

Allt filmas med DV och redigeras vidare på Avid. Ljudet efterdubbas och läggs på hos MegaLith Production – ett ljudproduktionsbolag där Nikolajs bror Christian arbetar.
- Vi lånade en Sennheiser-mikrofon från Dramatiska Institutet och prövade att spela in dialog på plats, men det lät inget vidare. Därför beslöt vi att efterdubba, förklarar Nikolaj. Det går att göra så mycket mer i studion om man har helt ofärgade röster.

Även om ”The Age of Warriors” är ett svenskt lågbudgetprojekt så sticker inte Nikolaj under stol med att han gärna kikar åt Hollywood-hållet när han gör film.
- Jag gillar stora svulstiga Hollywood-filmer som exempelvis ”Gladiator” och ”Troja”. Jag gillar när allt är så välgjort och genomarbetat in i minsta detalj som det ofta är i dessa filmer, säger Nikolaj.

Hur ”The Age of Warriors” kommer att distribueras är fortfarande ett oskrivet blad. Förutom Sverige så finns också förhoppningen att kunna sälja filmen utomlands.
- Det finns alltid ett sug efter den här typen av genrefilm och då filmens dialog är på engelska så underlättar det om man vill ta den utomlands, menar Nikolaj.

Men först ska filmen bli klar och i skrivande stund läggs effekter och ljud på filmens första 10 minuter. Blir det grönt ljus fortsätter filmandet över sommaren och projektet förväntas då ros i hamn i slutet av augusti.


© Johan Hultgren
2004-06-08

Johan Hultgren
Nikolaj Marquez von Hage håller tummarna för en "Age of Warriors"-premiär i höst.


Vi vet ännu inte mycket om filmens handling men många klassiska fantasy-element utlovas.

Följ arbetet med filmen på:
theageofwarriors.com


     

Dela |