Kan vi inte få se hela filmen?

Ynkligt gnäll eller rättmätig indignation över eftertextsabbarnaOk. Filmen är slut.

Efter den starka och gripande finalen sitter man matt i biofåtöljen och samlar sina tankar medan eftertexterna rullar förbi till noga utvald musik.

Vad händer då? Jo, alla får plötsligt brått därifrån. Man drar åt sig fötterna och mumlar ursäkter åt de förbisnubblande besökarna medan man mellan de sura silhuetterna försöker se vem det var som såg sååå bekant ut och hade den där fantastiska birollen. Till slut ger man upp och följer strömmen ut ur salongen och tänker att man kan kolla upp det på IMDB, men med en liten känsla av att ha blivit snuvad på en inte oviktig del av filmen. Eftertexterna. Men visst, folk kanske verkligen har bråttom, och så länge man får följa själva filmen utan att någon sitter och skvallrar högljutt bakom en får man väl vara nöjd.

Men vad har TV 4 för ursäkt?

Ungefär samma scenario fast framför teven. Genom någon bisarr nyck har 4:an lyckats visa en fantastisk film, och dessutom - säkerligen av misstag - i widescreen. Det första irritationsmomentet kommer när de, av en olycklig slump, har råkat placera filmen mitt under den tid då Nyheterna Måste Visas. Följdaktligen en paus på tjugo minuter, vilket är nog för att även den mest fascinerande av berättelser ska hinna förlora sitt grepp om en. Nåväl, man lyckas komma tillbaka in i stämningen och följer filmen till slutet. Sista repliken fälls, fade to black och ... sedan dödas filmen.

Innan ens eftertexterna hunnit börja tonas musiken abrupt ned och en stor logotyp fälls in i eftertexterna. Istället för den där sköna efterklangen av en stor film ekande i huvudet hör man plötsligt vem som betalat de fetaste mutorna just den här kvällen. "Kvällens film sponsrades av ..."

Barbari! Och dessutom så skrattretande dumt. Om företaget i fråga hade något som helst intresse av film skulle de väl vilja att man fick se hela?

Som om inte detta var nog passar sedan hallåan förstås på att berätta om andra kvalitetsprogram som erbjuds under kvällen, innan musiken äntligen tillåts återvända till sitt rätta element.

Man är mer förlåtande mot 5:an och 3:an, som gör samma sak, men å andra sidan inte låtsas vara mer än enkla underhållningskanaler. TV4 skrävlar högt och brett om sin kvalitet och sitter dessutom i en guldsits, med både marksändning och reklamfinansiering. Man har rätt att kräva mer av dem.

Förhoppningsvis lurar de sig själva med sitt förakt för konsten. Personligen känner jag iallafall bara ilska mot de "sponsorer" som propsar på att få förstöra filmupplevelsen med sin logga, och medvetet eller inte speglar det av sig när man sedan ska ut och Konsumera. "Samsung? Nej tack, det är något fel på dom ..."

Filmer är (eller kan iallafall vara) mycket mer än förbifladdrande bilder som fyller hålrummen mellan reklamavbrotten. De är Berättelser, och förtjänar att behandlas med respekt. Nuförtiden verkar bara SVT förstå detta, och man undrar oroligt när denna sista bastion ska vackla. Ett tag la sig till och med 1:an och 2:an till med den fula ovanan att Prata i Eftertexterna, men verkar ha skärpt sig.

Annars är det väl snart dags att säga upp tevelicensen och bara se på DVD ...


© Anders Lindahl
2000-07-25


     

Dela |